Ligister i polisuniform

Sverige 5 december 2019 21:35
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I Sverige litar man på polisen. Undersökningar visar att förtroendet är högt och stabilt. Det beror på människors personliga erfarenheter liksom på den offentliga bilden av polisens arbete.

Men det gäller inte alla och inte överallt, och det finns miljöer där bristen på tillit till ordningsmakten är ett problem. En ovilja att samarbeta med polisen, av detta och andra skäl, är en av sakerna som kännetecknar utsatta områden.

Brottsförebyggande rådet publicerade en rapport i ämnet förra året. Där framgår att en stor majoritet av de boende i utsatta områden anser att polisen är ineffektiv, det vill säga dålig på att ingripa mot brott. 

En mindre men ändå betydande andel av de tillfrågade tycker även att polisen är orättvis – inte behandlar människor med respekt, fattar orättvisa beslut och har en annan syn på rätt och fel än de boende.

Det är något att hålla i huvudet när man läser berättelsen och ser filmklippet taget på måndagskvällen av en boende i Eskilstunastadsdelen Skiftinge, som är uppsatt på polisens lista över utsatta områden. Skiftingebon har bevittnat något som ser ut som inget mindre än regelrätt polismisshandel av en försvarslös person.

En hand- och fotfängslad man ligger på mage i snön medan en polis lutar sig över honom och stoppar in näve efter näve med snö innanför hans jacka. Därefter lyfter polisen mannen i fötterna och släpar honom med ansiktet mot marken, något som enligt vittnet ska ha upprepats en gång till när hen slutat filma. I klippet syns även andra poliser som inte gör något för att avbryta misshandeln.

Det är inget ljud på filmen, men enligt vittnet ska den fasthållna mannen ha ropat till polisen att sluta, som bara svarat med ”håll käften” och fortsatt.

Den släpade mannen är misstänkt för våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. En kvinna, som greps samtidigt med mannen, är också misstänkt för våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott och därtill våld mot tjänsteman.

Det må vara hur det vill med det. Ingen brottsmisstänkt ska behandlas på detta sätt. Det som syns i filmklippet är inte poliser som gör ett gripande utan ligister i polisuniform.

Lokalpolisområdeschef, Christer Sjöqvist, säger till EK/ST att filmen ”väcker tillräckligt mycket frågor” hos honom för att driva saken vidare. Ärendet har överlämnats till intern utredning.

Det är bra. Men vad händer med poliserna under tiden som ärendet processas? Hur påverkas förtroendet för polisen i Eskilstuna av vetskapen att dessa figurer jobbar där ute?

Sedan kan man fundera på vad som hade hänt om inte en privatperson hade filmat händelsen.

Alex Voronov

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Strängnäs

Bil fattade eld under färd – i närheten av brandstation

Fastighetsaffärer

176 kvadratmeter stor villa såldes för 7 900 000 kronor - årets dyraste hittills i Mariefred

Fotboll

Match igen när Näshulta möter Stenkvista

Fotboll

Gnesta möter Stallarholmen efter 26 dagars uppehåll

Politik

Hon är KDU:s nya ordförande

Visa fler