Ändringar i busstrafiken utifrån nya tågtider

Linjer görs om och tabellerna anpassas för att bussarna ska matcha tågens nya avgångar.

Mariefred 2 december 2019 20:28

Med den tätare tågtrafiken till och från Stockholm och Eskilstuna morgon och eftermiddag, gäller nya tidtabeller även för bussarna till och från Strängnäs resecentrum och Läggesta station från den 15 december.

Strängnäs stadstrafiks tre linjer utökas. Linje 1 börjar dessutom trafikera Ulvhäll och linje 3 kommer att köra de flesta av sina turer via Sundby park. Trafiken i Dammen kommer att enkelriktas, så att linje 1 och 2 trafikerar Svedjevägen endast i riktning mot Strängnäs centrum.

Linje 303 Strängnäs–Stallarholmen och 304 Stallarholmen–Läggesta slås samman. Nya 303:an kommer inte att gå via Vasaskolan och Präntaren i Strängnäs, och heller inte via Mariefreds busstation. I Mariefred blir det endast stopp vid vårdcentralen och Hammarängen, för att säkerställa att bussarna hinner fram till tågen i tid.

Linje 302 mellan Mariefred och Läggesta läggs ner, dess turer förs i stället över till linje 305 som i dagsläget går mellan Mariefreds busstation och Strängnäs resecentrum. Från och med tabellskiftet kommer den bussen att börja stanna vid Läggesta. Flertalet av turerna går endast till Läggesta, ett antal fortsätter till Strängnäs.

Det blir också en utökad trafik mellan Åkers styckebruk och Läggesta i den nya tabellen. Åkersresenärerna kommer ha bussanslutning till nästan alla tåg från Läggesta mot både Stockholm och Eskilstuna. På prov införs också ett antal direktturer mellan Åker och Mariefred.

Utöver tågrelaterade bussnyheter är en förändring att en ny linje, nummer 638, kommer att gå mellan Stallarholmen och Mariefreds busstation, anpassad efter Mariefreds skolas tider. Vissa turer kommer att trafikera Slottsbrinken och Västeräng. 

638:an ersätter delvis linje 635, som dras in. Det innebär att den 11 kilometer långa grusvägen mellan Kumla och Viggeby inte kommer att trafikeras med buss. Precis som med linje 642 som slutar köra till Marsjön och Kungshagen, som tidningen har skrivit om tidigare, är det vägsträckans standard och längd i kombination med ett relativt lågt antal resenärer som ligger bakom beslutet att dra in linjen. Kommunal skolskjuts anordnas för barn som har rätt till det.

En annan nyhet är att det blir en utökad busstrafik till och från Solberga köpcentrum, vilket tidningen också har berättat tidigare.

Detta är ett urval av Sörmlandstrafikens förändringar i Strängnäs kommun. Observera att både bussar och tåg kan ha nya avgångstider från den 15 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Experten om skjutningar: "Blir en kapprustning"

Strängnäs

Polis tog körkortslös 22-åring: "Var min dubbelgångare"

Strängnäs

Löftet efter succén: "Det här kommer vi att göra om"

Strängnäs

Polisen om stöldgömman: "Verkar vara organiserat"

Mariefred

Speed-dating för bättre beteende

Visa fler