Saknade John Backman hittad död

Efter en veckas sökarbete har John Backman, 18, hittats död. Anhöriga kunde underrättas av polisen på onsdagen. På Mälardalens högskola har ett kriscenter upprättats.

Eskilstuna kommun 16 oktober 2019 14:22

Högskolestudenten och katrineholmaren John Backman återfanns död i Eskilstunaån strax efter klockan 11 på onsdagsförmiddagen. Polis och dykare från räddningstjänsten gjorde fyndet i vattnet utanför Hamnparken i centrala Eskilstuna. 

Polisen kunde strax därefter ge det tunga beskedet till Johns familj och anhöriga.

John sågs senast i livet omkring klockan 23 på kvällen den 9 oktober, då han befann sig utanför en krog i centrala Eskilstuna. Johns mobil slutade avge signal klockan 01:02. 

Polisen har nu inlett en förundersökning för att utreda hur John avlidit. Myndighetens presstalesperson Thomas Agnevik vill betona att det i nuläget inte finns några tecken på att John utsatts för något brott.

– Nu vet vi att han är avliden. Då har vi bara en metod att utreda dödsfallet, och det är genom att inleda en förundersökning. Det syftar till att säkerställa att John inte utsatts för något brott. Jag skulle självfallet hellre vilja säga att vi inte misstänker något alls, säger han, och fortsätter:

– Vi vet ännu inte vad som hänt mellan att han försvann och att han nu är funnen och identifierad. Vi chansar inte när det gäller avlidna, säger Thomas Agnevik.

John Backman var ny student vid sjuksköterskeprogrammet vid Mälardalens högskola, MDH. Han och hans studiekamrater hade precis fått sina studentoveraller, och skulle fira detta den aktuella kvällen. Av någon anledning blev John nekad tillträde till festen, och därefter vet ingen vad som hänt.

Många är de högskolestudenter som engagerat sig i sökandet efter John under den vecka som gått. Nu har hoppet bytts ut mot sorg på högskolan.

För att ge stöd och kunna svara på frågor efter beskedet upprättade MDH på onsdagseftermiddagen ett kriscenter i den så kallade "kårlyan" på Smedjegatan 32 i Eskilstuna. Där har studenter, men även allmänheten, haft möjlighet att tala med högskolepräst eller kurator.

– Vi är tagna av det tragiska beskedet, och våra tankar går till hans familj, vänner och studiekamrater, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på högskolan.

Emma Sandsjö säger att högskolan nu gör vad de kan för att studenter och medarbetare ska få det stöd de behöver.

– Alla är välkomna till vårt kriscenter. Inte minst alla de fantastiska människor som deltagit i sökningarna efter John, säger Emma Sandsjö. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Folkö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Drakbåtsfestivalen i augusti ställs in

Fotboll

Kullashi poängräddare med matchens sista spark

Fotboll

BK Sport starkast i heta Eskilstunaderbyt

Eskilstuna

Fejkade att hon var döv – bet person i handen

Eskilstuna

Eskilstunabor drabbas av Birka Cruises nedläggning

Visa fler