Låt 70- plussare träna i bassängen på Löt

Strängnäs 17 september 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan fick jag ett brev från Region Sörmland att hälso-och sjukvårdsledningen beslutat att ingen över 70 år skulle få delta varken i gruppträning eller egenträning i bassängen på Löt. Detta på grund av den rådande coronapandemin.

Jag skulle gärna vilja veta hur beslutet fattats. Har det diskuterats tillsammans med badpersonalen? Har man varit och tittat på lokalerna? Har man diskuterat vad detta innebär för 70 plussare med olika åkommor som nu berövas sin enda möjlighet till motion under vintern? Har det diskuterats om man kunde gör någon form av anpassning för träningen som skulle fungera? Vi är den grupp som anpassat oss i mer än ett halvår och kan det här med avstånd och tvätta händerna.

Jag är 77 år och har diabetes 2 och behöver därför röra på mig. Jag har också artros i större delen av kroppen, knän, höfter, fötter, rygg, axlar och händer. Är opererad i ett knä och en höft. Har nu problem med det andra knäet. Behandling av artros är ju rörelse i första hand. Bassängträningen i grupp har varit till stor hjälp för mig och innehållit precis de rörelser jag behöver göra.

Jag vet att jag talar för flera för vintern blir svår utan träning. De flesta av oss kan inte promenera på vintern då det är halt Jag har både stavar och spikskor men det hjälper inte. Risken att ramla är alltför stor.

En vinter framför tv:n är också farlig för vår hälsa. Det finns ju fler sjukdomar än covid-19. Hur kommer vi att må när vintern är slut? Det gäller ju inte bara att överleva utan kunna leva och ha livskvalité också. 

Jag tror att det skulle gå att anpassa badet för oss 70-plussare.Jag förstår att det inte är lämpligt med grupper på 14-15 stycken. Ett förslag på grupper med åtta stycken 70-plussare skulle få plats med avstånd i bassängen. En i taget kan duscha och ingen i gruppen efter får gå in i omklädningsrummen innan alla är klara. Kanske skulle man inte behöva duscha efter badet heller utan bara före.

Snälla hälso-och sjukvårdsledningen tänk om! Hjälp oss 70-plussare att få en dräglig vinter. Vi vill som sagt inte bara överleva utan leva också både nu och efter coronan. 

Elisabeth Didriksson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Här gör uniformerad polis upp i prestigefylld tävling: "Väldigt utmanande"

Strängnäs

Världens bästa sprang i skogen i Strängnäs

Strängnäs

Benders varslar 52 i Strängnäs: "Känns mycket tråkigt"

Innebandy

Vingklippt SIBK tog poäng i Gävle

Krönika

Vi behöver hjältar – nu ska vi hylla dem!

Visa fler