Det skall vara lätt att göra rätt!

Örebro 8 januari 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nudging är ett modernt uttryck för att underlätta för oss människor att göra rätt. Ett område där, i alla fall jag tycker det är otroligt viktigt, att det skall vara lätt att göra rätt, är inom hållbarhet. Detta inte minst på grund av att det är så viktigt och det oftast kräver lite extra ansträngning att handla hållbart och då skall allt göras för att underlätta. Jag vill nämna två exempel där det vore enkelt att förenkla men det tyvärr inte gjorts.

På Nygatan i centrala Strängnäs finns en helt vanlig återlämningsplats. Precis som vanligt finns det papp, plast, metall, textil och glas. Det som är ovanligt är att alla glasbehållare är gröna. I alla fall jag är van att i grön behållare lämnar jag färgat glas och i vit behållare lämnar jag ofärgat glas. För mig spelar det ingen roll vad det står på lappen, jag gör fel varannan gång ändå. Jag vill göra rätt men min hjärna är lärd att grönt motsvarar färgat glas och vips innan jag tänkt klart blev det fel.

Mitt andra exempel är när jag var på besök i Örebro i mellandagarna så åkte vi till Atleverkets återvinningscentral för att lämna emballage från en kyl-frys. Wellpappen gick galant det fanns stora containrar att lägga pappen i, men för plaståterbäring förväntades vi bryta sönder frigoliten i 30*40 centimeter små bitar och pressa in i en vanlig plastinsamlingscontainer. Hela marken runt containrarna var täckt med stora plastemballage som var ställda bredvid för de inte var möjligt att lätt lägga dem i containern. Jag frågade personalen varför det inte fanns en stor container där man bara kunde lägga ner sin plast och fick till svar att det bara var att bryta sönder och pressa in och att de tömde containrarna regelbundet. 

Att det inte var lätt att göra rätt visade mängden av plastemballage på marken. Jag gissar att merparten som var där gjorde som jag, går det inte att få ner eller lätt att bryta sönder emballaget, så ställdes det bara bredvid containern. 

Varför man vill försvåra för sina kommuninnevånare, istället för att förenkla, är för mig en gåta. Alla beslut som tas borde mätas mot måttstocken: ”Är det lättare att göra rätt, än fel”! 

 

Kristina

Ämnen du kan följa