Sveriges största skidsajt hyllar Björns film

Avskalat vackert och med närvarande stämning. Det är vad som präglar Mariefredsonen Björn Eklunds senaste kortfilm om och med skidåkaren Hugo Burvall.

Mariefred 4 december 2019 18:19

Har du en gnutta skidintresse eller kanske bara gillar skön musik? Om svaret är ja på något av alternativen får du inte missa Björn Eklunds nya kortfilm Phantom Brickworks.

Den är en fröjd för såväl öga som öra. Filmen, som skildrar friåkaren Hugo Burvalls kärlek till både skidåkning och musikskapande, har tagit två år att göra och finns nu att se gratis på nätet.

– Den har fått ett väldigt gott mottagande och det känns riktigt häftigt att filmen är ute nu, säger 27-årige Björn Eklund och fortsätter:

– Filmen hade officiell premiär på bräd- och skidfilmsfestivalen High Five i franska Annecy i början av oktober. Vi var ett gäng kompisar som åkte ner och det kändes lite konstigt, men väldigt mäktigt att se den på stor duk.

Tidningen träffade filmaren när han tidigare i veckan var hemma och hälsade på föräldrarna i Mariefred.

Skidsajten Freeride beskriver Phantom Brickworks som skidsveriges vackraste kortfilm. Hur känns det?

– Helt fantastiskt. Filmen har hissats på flera håll och det ger ringar på vattnet. Jag har fått en del nya filmuppdrag tack vare genomslaget och det är så klart kul att få betalt för det man gillar att göra mest av allt.

Björn Eklund växte upp i Mariefred och läste it-programmet på John Bauer-gymnasiet i Eskilstuna fram till dess att skidsuget blev för stort.

– Jag älskar skidåkning och röstar på vinter varje dag i veckan. När jag var 18 flyttade jag till Åre för att göra en säsong och hänga i backen. Det var där jag började filma kompisar som åkte skidor och jag blev kvar där till i år då jag flyttade ner till Stockholm.

Björn Eklund har gjort ytterligare två skidfilmer innan aktuella Phantom Brickworks. The Ballad of Fictitious Frank, från 2017, fick även den fin respons när den visades på evenemanget Kimbo Sessions i Kläppen samma år.

– Där samlas världens bästa freestyle-skidåkare för att ha kul tillsammans. Efter visningen hörde arrangören Kim Boberg av sig och undrade om jag ville filma skidåkning till ett känt amerikanskt produktionsbolag. Det var stort.

Den landslagsmeriterade fristilsåkaren Hugo Burvall hade Björn Eklund haft koll på sedan 2016 innan han kontaktade honom för två år sedan.

– Han är väldigt känd i skidsverige och är en extremt bra skidåkare. Det är klart jag blev nyfiken på att jobba med honom och jag blev glad när han sa ja, säger Björn Eklund.

I den nya filmen presenteras även Hugo Burvalls musikaliska sidor och han har gjort tre låtar till Phantom Brickworks.

Vad vill du förmedla med filmen?

– Den djupa tanken är att visa Hugos kreativitet och inspiration. Han är så talangfull på flera olika saker och jag tror att det kommer fram på ett bra sätt.

Planen var att filmen skulle ta ett år att göra. Så blev det inte. Både filmaren och huvudrollsinnehavaren drog sönder sina korsband i backen och med efterföljande rehab tog den snarare två år att genomföra.

Knappt 17 minuter film – hur mycket material samlade ni ihop?

– Otroligt mycket. Det blir många tagningar innan ett hopp sitter och stil är A och O inom skidåkning. Ser det flaxigt ut tar man alltid om – skidåkaren bestämmer.

Vad gör du om tio år?

– Jag tänker varje gång: det här var min sista film. Man lever i det så intensivt och det är en befrielse när det är över. Sen kommer suget igen. Jag och Hugo har börjat prata om ett nytt projekt. Planen nu är att flytta till Västerås och starta ett eget filmbolag. 

Björn Eklund

Ålder: 27 år

Bor: Just flyttat till Stockholm efter nio år i Åre. Är från Mariefred.

Gör: Filmare.

Intressen: Skidåkning, musik, foto och film.

Favoritidrottare: Freestyleskidåkaren Henrik Harlaut.

Favoritskidområde: I Sverige Kläppen för deras fina skidpark. 

Framtidsplaner: Flytta till Västerås och starta eget filmbolag.

Aktuell: Filmat och redigerat kortfilmen Phantom Brickworks med skidåkaren Hugo Burvall, som blev trea i den totala Big Air världscupen 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Serrander

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Mariefred

Flera misstänkta för gängrån i Mariefred

Krönika

Tv-kanalers sociala medier gör mig otroligt deprimerad

Kultur

Maja Hagerman om Eskil och Botvid i Strängnäs domkyrka

Sparreholm

Gothisk toppmodell driver kafé på Sparreholms slott

Mariefred

Vandalisering av 30-tal bilar polisanmäld

Visa fler