Vi måste satsa på svenska drivmedel

Sörmland 10 oktober 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om det hade funnits ett VM i populism och faktaresistens skulle Sverigedemokraterna ha goda chanser till en pallplats, trots starka medtävlare som bland andra Trump, Bolsonaro, Salvini och Erdogan.

På insändarsidan i EK den 4 oktober föreslår SD att man ska sänka priset på fossila bränslen från skurkstater, i tron att man på detta sätt ska rädda den svenska landsbygden. Sanningen är sannolikt den helt motsatta. Om vi sänker priset på oljan från Putin sänker vi också landbygden. Det är nämligen från jorden och skogen som det nya förnyelsebara bränslet kan komma i form av exempelvis metanol, etanol eller HVO. Det ger jobb på landsbygden. Det ger oss ett klimatsmart bränsle. Det ger oss försörjningstrygghet i orostider. Vi måste satsa på svenska drivmedel i stället för att gynna diktaturer!

Den energi vi i framtiden behöver, produceras redan nu till stor del på landsbygden. Det kan vara elektricitet från vatten, sol och vind. Det kan vara fordonsbränsle med skog eller åker som ursprung. Det landsbygden behöver är rimliga ersättningsnivåer för den energi som redan nu produceras och vettiga förutsättningar för fortsatt utveckling av biobränsle. 

Vi står inför existentiella utmaningar som mänskligheten tidigare aldrig stått inför. Då duger det inte att jaga billiga populistiska poäng. Då gäller det att tänka nytt och att tänka uthålligt. Den faktaresistens som präglar SD genom att raljera över våra gemensamma utmaningar är okunnigt, kortsiktigt och ansvarslöst!

Arne Jonsson, kommunalråd, Centerpartiet Eskilstuna

Ämnen du kan följa
Läs mer
Härad

Solens strålar ska förse tusentals lägenheter med el

Kjula

Man greps av polisen – misstänks ha försökt stjäla diesel

Eskilstuna

Josefin Utas är nageln i ögat på slösaktiga politiker: "Ska veta att de granskas"

Eskilstuna

Energirådgivning hjälpte Linda – byter till solceller

Strängnäs

Dramaelever från Strängnäs streamas av Riksteatern

Visa fler