Gärna mer ljus i Rinmansparken

Signerat 8 november 2021 19:47
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Där det är mörkt kan människor känna sig otrygga. Inte för att det nödvändigtvis sker olagligheter eller att det finns någon verklig fara i nattsvarta parker eller gränder. Men det kan leda till att folk undviker vissa platser eller är rädda i onödan.

 

Det behöver inte vara ljust överallt. Det ska finnas kvar ställen där människor kan uppleva mörker. I utkanten av eller utanför städer behövs inte mycket belysning. Men där många rör sig ofta, busshålls- och parkeringsplatser, parker eller på gångstråk bör det vara ljust. Det kan minska känslan av otrygghet.

 

När trygghet i utomhusmiljöer diskuteras är svaret från beslutsfattare inte sällan att hänga upp övervakningskameror. I en del fall kan det vara klokt. Särskilt där mycket brottslighet sker eller där man inte kommer åt med andra åtgärder, som p-hus.

Men det kan också räcka med att tänka noggrant på hur man ljussätter en sådan plats. Det kan vara billigare och lika effektivt. Där det är väl upplyst kan folk lättare se en eventuell förövares ansikte. Det innebär inte att all kriminell verksamhet skulle upphöra. Däremot kan det minska motivationen att begå brott just där. En inte obetydlig slutsats drogs av Kungliga Tekniska Högskolan 2019: sådana insatser har en positiv effekt på människors känsla av trygghet.

 

Det handlar också om estetik. Konstinstallationen i Rinmansparken i Eskilstuna är ett sådant exempel. Dussinet gröngula lyktor sprider ett mysigt ljus i parken samtidigt som det mesta av stigarna lyses upp. Även några gatlyktor med starkare ljus finns där. Men trots detta är delar av gångstråken inte lika väl upplysta. Bättre belysning vid lekplatsen bör också övervägas.

Cykel- och gångbron över Eskilstunaån vid Fors kyrka behöver även den en uppdatering. Den slinga av lampor som lyser upp cykelbanan är inte dålig. Men lika bra belysning är det inte på gångbanan. Så pass att det kan vara svårt att se varandras ansikten. Kanske kan en liknande slinga av små lampor sättas upp på den sidan.

 

Avslutningsvis: när det är mörkt kan bilister ha svårt att se gångtrafikanter. Även vid upplysta övergångsställen kan olyckor mellan fotgängare och bilar ske. För att minska risken för det bör folk bära reflex när det är mörkt. Det är en liten sak som kan göra mycket nytta.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

28-åring hade gevärspipa invirad i en plastpåse i garderoben – men "visste inte vad det var"

Kvinna åkte dit flera gånger för rattfylleri

Råkade hamna på swingersklubb i Eskilstuna – med joint i fickan och knark i kroppen: "Hade ingen aning"

Påtänd bilförare kraschade efter vansinnesfärd

Man misshandlade barn – kunde gripas av polis

Visa fler