Judehatet lever gott på mångas dåliga omdöme

Ledare 13 oktober 2021 21:07
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Förintelsen måste förbli en del av vårt gemensamma minne. Vi måste komma ihåg den roll den tyska diktaturen och antisemitismen i nazistideologin spelade i folkmördandet.

Det är det Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism handlar om. Konferensen inleddes på onsdagen. Den skulle egentligen ha genomförts förra året, 75 år sedan andra världskrigets slut, men flyttades på grund av pandemin.

Som värd för evenemanget står statsminister Stefan Löfven (S). Representanter för ett femtiotal länder samt för FN, EU, katolska kyrkan, Youtube, Facebook, Tiktok, Google deltar. 

 

De stora nätplattformarnas deltagande är viktigt. De senaste åren har vi sett mängder med dokumentation om hur konspirationsteorier sprids på olika forum. En rapport från den antirasistiska stiftelsen Expo visar hur det ser ut. Tillsammans med den tyska demokratiorganisationen Amadeu Antonio Foundation och brittiska HOPE not hate undersöker Expo förekomsten av antisemitism på flera nätplattformar, bland annat Facebook, Instagram, Telegram, Tiktok, Twitter, Youtube.

Och på samtliga finns antisemitiska uttryck, material och organisationer. Men mängden, innehållet och syftet varierar. Det är förintelseförnekande och vanföreställningar om judars inflytande på världspolitiken. Att det även förekommer rekrytering till extrema våldsbejakande organisationer på plattformarna är mycket allvarligt. 

 

De förslag om uppdaterade riktlinjer och mer moderering av antisemitiskt material som Expochefen Daniel Poohl lägger fram kan vara en väg framåt. Lägger nätbolagen i en extra växel kan de kanske få bort mycket av det allra värsta. Samtidigt är det svårt att helt rensa ut sådant från plattformarna. 

Många som sprider dessa hatbudskap undkommer kontroller genom att använda sig av kodord eller döljer sin antisemitism och judehat inlindat i "skämt". För att inte sådant ska spridas på nätet krävs att folk är källkritiska och idkar självkontroll på nätet. Det innebär att man funderar en extra gång innan man delar länkar och artiklar. Politiker och andra inflytelserika personer har särskilt stort ansvar för att inte sprida desinformation, konspirationsteorier och hatpropaganda. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyetableringar

Nystartat konsultföretag i Eskilstuna

Väder

Se upp i trafiken – ymnigt snöfall på ingång

Annons
Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft prisas av kunder trots osäker elmarknad

Ekonomi

Svenska elpriserna skenar – oljekraftverk i Blekinge satt i stabsläge

Insändare: Skolans personal stärka ungas identitet

Visa fler