Ung skolelev vittnade mot "cykelmannen"

Hon satt på en parkbänk med sin klasskamrat. Plötsligt kom den misstänkte "cykelmannen" fram och spottade henne rakt i ansiktet.

Eskilstuna 7 november 2019 17:12

Skolan var slut för dagen och den 15-åriga flickan gick till Fors kyrkopark tillsammans med en jämnårig klasskamrat och satte sig på en parkbänk. De märkte knappt att en man cyklade förbi och plötsligt ställde sin cykel mot ett träd, en bit bort. Först när han närmade sig deras bänk och stod precis framför dem upptäckte de honom på riktigt. Flickan tänkte att han kanske ville fråga något. 

Det ville han inte.

Hon hörde hur han harklade sig. Sen spottade han och hela hennes ansikte täcktes av hans saliv.

– Allt gick så fort. Jag blev så chockad. Jag kände mig så förnedrad och kränkt. Jag fick lite spott i ögat, men jag hade ingen öppen mun så det kom inget i min mun, sa 15-åringen.

På torsdagen fortsatte rättegången mot den 22-årige så kallade "cykelmannen" som åtalats för en lång rad ofredanden, hot och misshandel mot främst kvinnor.

Flickan och hennes klasskamrat berättade båda om den obehagliga upplevelsen på parkbänken på eftermiddagen den 9 september.

– Han ställde sig över mig, rakt framför mig, berättade flickan.

Både hon och klasskamraten blev djupt chockade. Flickan berättade hur hon, efter att ha blivit bespottad, ställde sig upp och började rota i sin väska efter något att försvara sig med, om attacken skulle bli värre.

– Jag visste ju inte om han hade kniv på sig. Jag tänkte om jag hade en hårspray eller nåt i väskan, men det fanns bara en dator där, berättade flickan.

Klasskamraten berättade hur överrumplad han blev. Han kom sig inte för att göra någonting alls först. Men när den misstänkte 22-åringen puttade till hans klasskamrat, reste han sig också från bänken.

22-åringen ska ha sagt något i stil med "What? What? Fuck you!".

– Jag trodde han skulle slå mig, berättade klasskamraten och menade att mannen hade stått maximalt 30 centimeter ifrån flickan när han spottade på henne.

Precis som under förhandlingen på onsdagen hade 22-åringen en helt annat version av det som hänt. Ibland förnekar han helt. Ibland erkänner han både spott och slag, men hävdar att han har gjort detta efter att ha blivit provocerad.

Det gällde de båda 15-åringarna på parkbänken också.

–  När jag cyklade förbi skrek de på mig. Jag ville fråga dem varför, sa han.

När han kom fram till parkbänken ställde sig flickan upp sa 22-åringen.

– Hon var väldigt arg. Hon gjorde gester. Hon ville skalla mig. Hon sa fula ord. Då spottade jag.

Åklagaren:

–  Men såg du inte att det var en yngre person? En skolelev? Trodde du verkligen att hon skulle skalla dig? Varför cyklade du inte bara förbi?

22-åringen:

–  Jag hann inte tänka.

Både ungdomarna på parkbänken och de andra målsägarna som berättade på torsdagen, vittnade om hur de hade påverkats av det som hänt.

Den kvinna som blev besprutad med vatten i ansiktet när hon var i Vilstaskogen och plockade blåbär med sina små syskonbarn, berättade att hon inte varit i Vilsta sedan attacken den 7 augusti.

Och kvinnan som klev ut från Rekarnebanken den 9 september och fick ett slag i ansiktet av den misstänkte "cykelmannen" berättar att hon inte gärna går ensam nu längre.

–  Och det har med det här att göra, sa hon.

Hon blev chockad när hon fick se en övervakningsfilm som visar hur 22-åringen följer tätt efter henne, ut från banken vidare ut på gatan. Hon märkte inget.

– Det här, ett slag, överlever man. Nästa gång kan det vara en kniv. Det överlever man inte. Det här måste få ett stopp, säger hon.

Rättegången fortsätter på måndag i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sörmland

Intensiv lönehelg för polisen – mycket stök och fylla

Eskilstuna

Man gripen – våldgästade lägenhet i Lagersberg

Brott & Straff

Demonstrant: Polisen måste sluta döda oss

Strängnäs

Tre gripna efter vapenfynd vid buske i Strängnäs

Brott & Straff

Svensk död i coronadrabbat fängelse i USA

Visa fler