Centern i Eskilstuna överger liberalismen

Eskilstuna kommun 27 november 2019 16:06
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Ett parti som styr i en koalition måste kompromissa. Men kompromiss är en sak. Oförmåga att hålla fast vid sina grundvärderingar är något annat.

Det senare är vad som pågår i Centerpartiet i Eskilstuna, som styr tillsammans med S och M en andra mandatperiod. Sällan har ett parti på ett så självutplånande sätt ställt upp på andra partiers politik.

Centerns gruppledare och kommunalråd, Arne Jonsson, kan säkert peka på en del framgångar för partiet. Dessa bleknar dock i jämförelse med det som C har accepterat.

En principiellt viktig fråga är den om tiggeriet. Kravet på tillstånd, som gäller från 1 augusti i år, syftar till att tränga bort tiggarna (vilket inte tycks lyckas). Målet har formulerats tydligt av kommunstyrelsens ordförande (S). Men Arne Jonsson (C) låtsas att tillståndskravet är i grunden något annat, att det bara handlar om vanlig tillståndsrutin utan politiska motiv.

Det är inte seriöst. En liberalt sinnad politiker, som värnar individens frihet, borde se att kommunen missbrukar sin myndighetsroll för att försöka hindra utsatta människor att be om pengar. Det vill säga att göra något som är fullkomligt harmlöst för omgivningen.

Frågan är nu om Centern kommer att acceptera den geografiska utvidgning av tillståndskravet som Socialdemokraterna vill se. Eller om C ändrar sig helt i frågan efter det ökade våld mot tiggarna som tillståndsreglerna har provocerat fram.

Budskapet ”låt dem vara någon annanstans” gäller även Eskilstunas politik för invandring. Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande marknadsför kommunen som en ogästvänlig plats för den som är asylsökande eller nyanländ och fattig. I ryggen har han beslut som även Eskilstunas centerpartister står bakom, som hyresregler som utestänger personer med försörjningsstöd från kommunägda lägenheter i vissa bostadsområden.

Det senaste budet är kravet att undanta hela Eskilstuna från Ebo. Det är en lag som ger asylsökande rätt att under asylprövningstiden bo i eget boende, i stället för på Migrationsverkets anläggningar, och få ersättning på 71 kronor om dagen.

I Januariavtalet mellan S, MP, C och L är undantaget tänkt att gälla vissa utsatta områden som 32 kommuner, däribland Eskilstuna, ska anmäla till staten. Men den politiska majoriteten vill alltså anmäla hela kommunen. Ingen asylsökande ska kunna bosätta sig i Eskilstuna.

Det är en sak att Socialdemokraterna, som styrt Eskilstuna i 100 år utan att få upp kommunen från botten vad gäller arbetslöshet och människors utsatthet, begränsas i sin problemanalys och söker syndabockar i form av invandrare. Mer anmärkningsvärt är att centerpartister lånar ut sig till denna politik. 

På riksplanet vill Centern vara en motpol till de fingerpekande och trångsynta. I Eskilstuna pekar partiet själv finger och  ropar ”Kom inte hit!”.


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Lokal besvikelse över kraschade las-förhandlingar

Eskilstuna kommun

Ministern om S-förslag: "Inget vi överväger"

Insändare

Insändare: "Kommer aldrig att vara tyst i min kritik mot staten"