Olle Lindbergs dödsmässa för de levande

En gammal mässa på latin som används i den katolska kyrkan har inspirerat många kompositörer att skapa musik. En är Olle Lindberg.

Strängnäs kommun 7 november 2019 13:28

W A Mozart, Johannes Brahms, Giuseppe Verdi och Benjamin Britten - alla har de komponerat storslagna och dramatiska requiem som beskriver döden och frälsningen. Ofta ingår även den katolska psalmtexten "Dies isra" som berättar om hur Guds vrede drabbar världen - den kristna trons variant på apokalypsen. 

Nu kan Olle Lindberg från Mariefred sälla sig till skaran av kompositörer som har skapat en dödsmässa. Den har titeln "A Requiem for the Living" med undertiteln "A Journey Towards Eternal Light".

– Min vinkling kom när jag på Facebook berättade att jag aldrig känt mig så levande som under arbetet med en mässa för de döda. Då svarade en gammal vän med en vers ur Lukasevangeliet: "He is not a God of the dead, but of the living; because to Him all are alive", berättar Olle Lindberg.

Olle Lindberg har gjort ett för genren lite udda ställningstagande i hur de olika avsnitten i den månghundraåriga texten ska sjungas.  

– Jag växlar friskt mellan den ursprungliga latinska texten och en engelsk översättning för att krypa ännu närmare lyssnaren.

Även musikaliskt har Olle Lindberg haft ambitionen att komma nära en samtida publik. 

– Jag har en sats som är gjord som ett hårdrocksriff - någon har sagt att hårdrocken är den nya folkmusiken, vilket jag tog fasta på. 

"A Requiem for the Living" är ett nästan timslångt requiem på 14 satser, skrivet för blandad kör, två sångsolister och en 11-mannaorkester, berättar Olle Lindberg.

Musiken tog ett halvår att skriva, men arbetet har pågått i nästan två år. Under resan har Olle Lindberg samarbetat med olika partners, som den uppländska brassensemblen Linnékvintetten. Scenkonst Sörmland har stöttat ekonomiskt liksom de tre församlingarna Adolf Fredrik i Stockholm, Nyköping och Strängnäs domkyrkoförsamling där Olle Lindbergs requiem spelas denna höst.

Verket uruppfördes den 2 november i Adolf Fredriks kyrka och den 3 november gjordes "A Requiem for the Living" i Alla Helgona kyrla i Nyköping. Båda konserterna var fullsatta och har spelats in för att sändas i Sveriges Radio P2, preliminärt i påsk, berättar Olle Lindberg.

På lördag den 9 november framförs det i Strängnäs domkyrka. 

Då medverkar Oratoriekören under ledning av Torvald Johansson. Sopransolist är Agnes Lindberg, barytonsolist är Staffan Liljas. Olle Lindberg själv medverkar på kontrabas och orkestern i övrigt  består av Linnékvintetten, en stråktrio, två slagverkare och piano.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Fler artister klara för hemliga slottskonserten i augusti

Kultur och Nöje

Musik, teater och konst: Sommaren sjuder av kultur

Krönika

Noah O'Rourke Drevfjäll: Jag gjorde det igen – det jag lovade mig själv att aldrig göra om

Musik

Tess Merkel från Nyköping tar revansch på Björkman i Mello

Quiz

Ny satsning på live-tv: Quiz-tävla direkt på din skärm!

Visa fler