Firar 80 med Tina Ahlin och Orsa spelmän

På lördag firar KFUM-kören i Eskilstuna 80-årsjuileum tillsammans med gästartisterna Tina Ahlin och Orsa spelmän.

Orsa kommun 24 oktober 2019 14:44

Totalt stämmer ett 40-tal röster upp på scenen i Konserthallen på lördag -  för KFUM-kören har bjudit in fler gästsångare än så.

–  Även Allmänna sångens kör medverkar i vår jubileumskonsert, berättar Sigge Sandén som praktiskt nog leder båda körerna.

Medan KFUM-kören har en något sakral inriktning drar Allmänna sången för sin del åt det mer profana.

Att både han och sångarna tycker körsång är kul råder ingen tvekan om. De flesta har sjungit i många, många år. Äldste medlemmen Holger Pettersson har för sin del fyllt 96.  "Yngste sångaren just nu har nog inte fyllt mer än 50, säger Sigge Sandén.

Men så räknar vi lite på det och kommer fram till att junioren nog trots allt är uppåt 58.

–  Näst äldst är väl jag själv, säger Sigge Sandén och konstaterar obekymrat att "får vi in en 60-åring i kören så sänker vi medelåldern med åtminstone fem år".

Att rekrytera nya medlemmar till manskörer är inte det lättaste, men i höst har KFUM- kören i alla fall fått in två färska medlemmar.

–  Den ena har just gått i pension och fått tid över. För en nybliven pensionär är körsång ett väldigt bra alternativ, framhåller Sigge Sandén som förstås tycker det är synd att fler karlar inte ägnar fritiden åt sång.

–  Körsång är så härligt. Och manskörer har ett väldigt speciellt sound. Men till julkonserterna brukar vi även ha med damer. Väldigt många arrangemang är skrivna för blandad kör. Utbudet för renodlade manskörer är lite fattigt.

Men på lördag blir det iallafall manligt för hela slanten.  På programmet står bland annat sviten "Muntra musikanter", ett knippe Bellman, "Ett bondbröllop", också det en svit om fyra,  plus  "Fiolen min" och "Gärdebylåten".

–  Jag hoppas att det ska bli en riktig höjdarkonsert. 

Eventuellt blir det mer firande längre fram på höstkanten i form av en bankett för körernas medlemmar.

Sigge Sandén började alltså i kören redan 1956 som sångare. Dirigentpinnen tog han över efter Bengt Bengtsson i mitten av 1980-talet.

Sjunger du något själv?

–  Emellanåt händer det att jag tutar, men det är inte görligt att både dirigera och sjunga samtidigt. Mitt sjungande är istället förslagt till kyrkokören i Jäder.

Ackompanjatör under konserten, som börjar klockan 16, är Berit Westin.

Biljetter finns att köpa på Eskilstuna stadsbibliotek eller på plats i samband med konserten.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Musik

Yung Lean vill öppna "Sopranos"-restaurang

Musik

Kungliga Filharmonikerna välkomnar publik

Musik

Way Out West gör digital dansscen

Musik

Zara Larsson bryter samarbetet med Huawei

Musik

Inga bevis för övergrepp på The Killers turné

Visa fler