Orealistiskt med nytt kulturcentrum i Strängnäs

Strängnäs 27 maj 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Multeum kan få scen som ska locka nationella artister" publicerad den 21/5.

I artikeln uttalar sig scen och kulturproduktionschefen Anders Lorentz Pantzar. Han redovisar sin dröm om ett kulturcentrum vid Multeum där flera aktiviteter skall inrymmas och kunna ta emot ”världsartister” och en publik på 3000 personer och detta till en uppskattat kostnad av 170 miljoner att stå klart 2027!

Jag hoppas att det bara är en dröm!  För min del känns det orealistiskt med ett nybygge av den storleken och till den kostnaden i lilla Strängnäs där det finns ett flertal bra samlings-lokaler, som tyvärr inte utnyttjas på bästa sätt. Vi har, som jag vet, tre mycket bra lokaler för scenkonst, sportevenemang, föreningsaktiviteter med mera. Men som står outnyttjade större delen av året.

 Jag tänker då på multihallen på Tosterön, teatern i Thomas Arena och Paulinska salen.  Under de cirka 10år jag och min hustru Karin varit bosatta här, har vi alltid förvånats över att det varit så få arrangemang i så bra lokaler! I multihallen har det vara utställningar men borde ha använts mera för sport! Teatern i Thomas Arena med sina 350 platser har vad jag vet sällan varit fullsatt och utbudet av teater, musik och scenkonst har varit mycket torftigt.  Jag tror endast Paulinska salen varit fullsatt och då med bejublat uppträdande av musikskolans elever. Varför används inte dessa lokaler mera?

Det är inte lokalens storlek som skapar konst och kultur utan dess innehåll. Strunta i nybyggnad och använd pengarna till ett större utbud i de befintliga lokalerna. Hellre en liten fullsatt salong än en stor med tomma bänkar. Se till att teatern i Thomas Arena får liv hela året med riksteatern, musik och evenemang av både kända och lokala artister. Se till att det blir regelbundet så att folk känner och lär sig att i Thomas Arena händer alltid något värt att avnjuta! Förbered ett ökat utbud i befintliga lokaler när restriktionerna på grund av pandemin hävs.

Mvh Bengt o Karin med intresse av teater och musik

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Insändare

Insändare: I ett nytt kulturcentrum ska alla verksamheter få plats

Kultur

Så påverkar nya 300-gränsen Sörmlands kulturarenor

Kultur

Jenny Lind hyllas med konsert i Strängnäs

Kultur

Carl-Einar Häckner bjuder in till helkväll