Gårdagens Irak är bättre än morgondagens

Eskilstuna kommun 9 december 2019 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 70-talet var Irak ett land med stark ekonomi och med överflöd i statsbudgeten. Det var hög standard på utbildningen och välfungerande sjukvård i toppklass. Fin natur med bergen i norr till öknen i väst och två viktiga historiska floder i landet.

Under jorden finns det ett hav av olja. Invånarna från Gulfstaterna Dubai, Kuwait har alltid önskat att deras länder skulle vara som Irak. Början till slutet på det här sagolandet började när Saddam Hussein i  juli 1979 blev president och den högsta militära ledaren, trots att han inte var utbildad militär.

Från den här dagen är irakiernas gårdag alltid bättre än morgondagens. Det började med massiva avrättningar på lösa grunder. Sedan fortsatte det med kriget mot Iran som pågick i flera år under 80-talet, med närmare en halv miljon unga soldater som miste livet.

Efter kriget erkände Saddam Hussein att kriget var ett misstag. De Gulfstater som provocerat honom mot Iran hade lovat betala krigets ekonomiska skuld men Gulfstaterna höll inte sitt löfte.

1980 var det överskott i budgeten till ett lika mycket underskott 1988. För att hämnas gick Saddam i krig mot Kuwait i augusti 1990. Det resulterade i mer underskott i budgeten och en ännu sämre  infrastruktur. Några hundra tusen unga soldater, dog i kriget.

April 2003 föll Saddam och många irakier hoppades att solen skulle  skina igen över Irak, men tyvärr. Amerikanerna bestämde att hela armen och poliskåren skulle läggas ner. Landet var utan rättssystem, det ledde till  en korrupt regering.

Bästa exemplet på att Irak är ett korrupt land idag är skandalerna runt den nuvarande Irakiska försvarsministern.

Haidar Al-Bazzaz

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Man gripen för våldtäkt i bostad

Eskilstuna

Christofer, 38, från Eskilstuna överlevde covid-19

Eskilstuna

Efter larmet: Sex fartsyndare fast på Köpmangatan

Olyckor, katastrofer

Demonstrant i Libanon: "Vi kräver förändring"

Eskilstuna

Berusad man körde in i broräcke

Visa fler