KD talar falskt om familjevärden

Sverige 11 november 2019 16:05
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

En tolvårig syrisk pojke har kommit ifrån sina föräldrar under kriget men lyckats ta sig till Sverige med hjälp av släktingar. Han får asyl men för att återförenas med mamma och pappa här måste han kunna försörja dem. Det är innebörden av det förslag som Kristdemokraterna antog på sitt riksting i helgen.

Partiledaren Ebba Busch Thor fick det verkliga scenariot med pojken beskrivet för sig i söndagens Agenda och ställdes inför frågan: Är det rimligt?

Här blev det svårt. Pojkens mamma och pappa har uppenbart skyddsskäl och får därmed asyl i Sverige, menade Busch Thor. Men hur ska föräldrarna ta sig hit, när de enligt KD:s nya förslag inte får resa in reguljärt för att återförenas med den lille sonen?

Busch Thor svarade KD vill att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar samt att det ska vara möjligt att söka asyl från utlandet, i samordning med andra EU-länder. 

Fint så, men det besvarar inte frågan med den tolvårige pojken. Ska hans föräldrar vänta på att få flyktingstatus via FN-systemet för att därefter kunna ta sig till Sverige? Eller ska de hoppas på någon sorts EU-samordning av asylansökningar i en avlägsen framtid? 

Under tiden ska Sverige, om KD får som de vill, stänga dagens betydligt enklare väg för mamman och pappan att återförenas med sonen. I praktiken lämnar det inget annat alternativ för dem än att anlita flyktingsmugglare eller ta sig till Sverige på andra äventyrliga sätt.

Och här är en annan del av KD-förslaget: Om exempelvis en pappa får asyl i Sverige, medan barnen och deras mamma är kvar i flykten, får han återförenas med barnen men inte med frun, eftersom strikt försörjningskrav ska gälla alla vuxna familjemedlemmar. En familjesplittring ersätts med en annan.

Under ett par års tid har Kristdemokraterna hållit sig med en hård ton i flyktingpolitiken medan deras sakpolitik varit fortsatt human. Nu har KD-ledningen ändrat linje i sak, så att den bestäms av den hårda högertonen, men ord om "familjevärden" behålls som en tom, retorisk figur.

Förändringen gör det säkert lättare att förhandla med SD om makten. Men det blir mycket svårt för aktiva kristdemokrater ute i landet att förklara hur den nya flyktingpolitiken går ihop med den omtanke om familjen som tidigare sades tillhöra kärnan i kristdemokratisk ideologi.

Alex Voronov

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Torshälla

Polisen upptäckte brand – plockade fram pulversläckaren

Fotboll

Triangelns succé – vann Västerås Invitational

Ekonomi, näringsliv & finans

Konsumtionen återhämtar sig något

Resa

Viss återhämtning i flygtrafiken

Ekonomi, näringsliv & finans

Börsen öppnar veckans handel uppåt

Visa fler