Skolhunden Lyra lockar elever till läsning

Läshunden Lyras uppdrag på Vårfruberga friskola är till synes okomplicerat. I det tysta utförs dock stordåd.

Strängnäs 23 november 2019 06:03

Hoppa upp i läsrummets soffa och ligg sedan lugnt kvar, medan eleven läser högt ur sin bok. Så ser läshunden Lyras jobb ut. Hon utför det med bravur – och uträttar storverk.

– En förskoleelev som annars knappt läser alls, läste sju småböcker på sitt första pass med Lyra. Sju! säger Agneta Larsson, Lyras matte och lärare på Vårfruberga friskola.

Förutom att läsningen sker i enskildhet är en stor del av förklaringen oxytocin. Forskning visar att kontakt med husdjur stimulerar produktionen av detta människans må bra-hormon, som har en såväl omedelbar som mer ihållande effekt som gör oss lugna, sociala och nyfikna.

Agneta Larsson hade hört om flera goda exempel på andra skolor, där läshundar gjort stor nytta för unga elever som kan ha lite extra svårt att sitta ner och fokusera på läsning. Hemma hade hon sin lugna och sociala australian shepherd Lyra och i skolan fanns inget barn med allergi, så skolan bestämde sig för att testa konceptet. 

När tidningen besöker skolan har Lyra just påbörjat sin andra arbetsvecka. På dörren till hennes rum finns en skylt som ber barnen ute i korridoren att visa extra hänsyn. 

Inledningsvis jobbar Lyra klockan 08.00–10.30. Då träffar hon en handfull elever, en och en, varje eller varannan dag. Skolans plan är att alla elever som vill på sikt ska få ha henne som läskompis.

Läspassen ser likadana ut. När eleven kommer in vilar Lyra i en ombonad bur, hennes egen zon för avkoppling. Så tar Agneta Larsson ut Lyra, som då förvandlas till arbetshund. 

Efter soffläsning med ett par elever får Lyra komma ut på skolgården och fast västen åker av och hon är ledig, fortsätter hon göra gott.

– Hon ger lugn i hela skolan, hela tiden. Barnen blir överlyckliga varje morgon när hon kommer och på rasterna går de med henne i koppel, klappar henne och lär sig att visa hänsyn, säger Agneta Larsson.

Skol- och läshundar kan bland annat utbildas via Svenska terapihundskolan, som tränar fyrfotingar och deras förare inför uppdrag inom vård, skola och omsorg. Lyra har dock ingen sådan utbildning. Agneta Larsson beskriver henne som en naturbegåvning som nu också fått ny nytta av alla år de har tävlat i lydnad och spår på elitnivå.

– Det ska sägas direkt; australian shepherd är egentligen hundar för fysiskt arbete. Lyra har dock alltid haft en väldigt väl utvecklad empati och nu när hon snart är tolv år passar det här henne perfekt. Henne och barnen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Krisstöd sätts in i Nyfors: "Många ledsna och chockade"

Strängnäs

Räddningstjänsten ryckte ut till mindre brand

Skola och utbildning

Högskoleprovet blir av i höst – planen klar

Strängnäs

Bron underhålls – påverkar trafiken under veckan

Eskilstuna

Hyllad Hygglobod fyller fyra: "Samlingsplats"

Visa fler