Högsta ledningen på Rinman stängs av

Två rektorer och en administrativ chef vid Rinmangymnasiet har stängts av. Anledningen är att det riktats anklagelser om svarta affärer i ett anonymt brev och utbildningsförvaltningen har utlyst stabsläge.

Eskilstuna kommun 26 november 2019 15:36

Två rektorer och en administrativ chef har stängts av från sina uppdrag vid Rinmangymnasiet med omedelbar verkan.

Bakgrunden är att det riktats anklagelser mot ledningen i ett anonymt brev som skickats in till barn- och utbildningsförvaltningen. Där ska det bland annat ha förekommit uppgifter om att de två rektorerna och den administrativa chefen ska ha hyrt ut parkeringsplatser till medarbetare på skolans område i utbyte mot kontanter.

Pengarna ska dock inte ha förts in i skolans ekonomiska redovisning.

– Det som har framkommit är att pengarna har gått tillbaka till elevverksamheten, så det har inte varit oegentligheter på det sättet. Däremot är det hanteringen av pengarna som inte gått rätt till av de högsta ansvariga på skolan vilket vi tar väldigt allvarligt på, säger barn- och utbildningsförvaltningens HR-chef Tatjana Mineur.

Finns det fler skäl än pengahanteringen för parkering?

– Nej, det är kontanthanteringen som nämns i brevet och det är anledningen till att personerna stängts av och nu är under utredning, ingenting annat. Att de stängs av är för att ge oss mer utrymme att utreda.

Redan under tisdagsförmiddagen fick tidningen uppgifter om att delar av ledningen i barn- och utbildningsförvaltningen ska ha suttit i ett krismöte med Rinmangymnasiet.

Och i ett meddelande till de anställda på kommunens intranät skrev kommunikationsstrategen Marie Johansson senare: "Ingrid (Sköldmo, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen reds. anm.) har idag beslutat om stabsläge utifrån en allvarlig händelse".

Rektorerna och den administrativa chefen har stängts av en månad vardera och Johan Ahlqvist, rektor vid S:t Eskils gymnasium, kommer vara tillförordnad rektor under utredningen.

– Man kan säga att vi har gjort faktakontroller med personerna och fick ganska nyligen bekräftat att det har gått till på det här sättet. Då vidtog vi de åtgärder som behövde göras och har även haft med förhandlingschefen på kommunen för att se till att vi gjorde på rätt sätt och att avstängningen inte är en för hård åtgärd, säger Tatjana Mineur.

Hur mår de avstängda personerna?

– Rent generellt är det ingen person som mår bra om man blir avstängd från sitt arbete. 

Tidningen har sökt de avstängda rektorerna och den administrativa chefen för en kommentar, men utan framgång.

Stabsläge

Stabsläge är ett beredskapsläge där ledning eller nyckelfunktioner samlas och utvärderar information, beredda att snabbt sätta igång verksamhet. Begreppet används bland annat inom SÄPO, sjukvård, polis och kommuner.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Tolén

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Polis hittade misstänkt stulen båtmotor på flak

Fotboll

AFC lånar talang från allsvensk klubb

Eskilstuna

Många polisanmälningar om stökiga ungdomar

Eskilstuna

Polisen: Granaten var en attrapp

Eskilstuna

Teknikvecka för unga – får testa VR, 3D och AI

Visa fler