En budget för jämlikhet i hela Sverige

Katrineholms kommun 12 oktober 2019 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Länge toppade Sverige listan över världens mest jämlika länder. Det var ett land där vi sökte gemensamma lösningar på gemensamma problem. De senaste decennierna har vi i stället legat i topp över de länder där klyftorna ökar snabbast. Med regeringens budget kommer den utvecklingen gå ännu snabbare. 

Men den ökande ojämlikheten är inte någon naturlag. Därför lägger Vänsterpartiet nu fram en plan för rättvisa och grön omställning. Vi föreslår kraftigt höjda garantipensioner, en satsning på klimatomställning och infrastruktur, och en utbildningsreform för att se till att fler kan och vill jobba i den offentliga sektorn.

Den växande ojämlikheten visar sig inte minst mellan stad och land, mellan fattiga och rika kommuner. De senaste decenniernas stora skattesänkningar har urholkat välfärden. Det visar sig inte minst nu när lokalpolitiker runt om i landet varnar för att krisen är akut. Trots det lägger 73-punktsgänget 6 miljarder på avskaffad värnskatt.

Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. I vårt budgetförslag väljer vi välfärden före skattesänkningar. Med ett ökat statsbidrag på sammanlagt 20 miljarder per år fram till 2022 hade det för Katrineholms del inneburit 67,6 miljoner kronor och för Vingåker 17,8 miljoner kronor. I Katrineholm hade vi kunnat anställa 120 fler välfärdsarbetare och i Vingåker 32 fler välfärdsarbetare.

Vänsterpartiets budget innefattar bland annat en storsatsning på barnomsorgen med 2 miljarder per år i hela Sverige. För Katrineholm skulle det betyda 12 nya förskollärare och i Vingåker 3 nya förskollärare bara under första året. Det skulle betyda mindre barngrupper och en vardag där varje barn får den tid och uppmärksamhet som barn behöver.

Inom äldreomsorgen råder en ohållbar situation, och det är de äldre och personalen som får betala priset. Därför gör vi en lika stor satsning på våra äldre som på våra barn. Vi skulle kunna anställa 12 nya undersköterskor i Katrineholm och 3 nya undersköterskor i Vingåker bara under första året.

Det är satsningar som skulle göra skillnad på riktigt för oss i våra båda kommuner.

Med vårat program kan vi vända utvecklingen och bygga världens mest rättvisa och jämlika land. Det är hög tid att vi prioriterar de mångas välfärd, inte bidrag och skattesänkningar till de rikaste.

 

Tony Rosendahl

Gruppledare för vänsterpartiet i Katrineholm

Tiina Rokka 

Gruppledare för Vänsterpartiet i Vingåker

Tony Rosendahl
Tiina Rokka

Ämnen du kan följa
Läs mer
Eskilstuna

Liberalerna: Utför en extern granskning av kommunen

Sörmland

Så många har dött inom äldreomsorgen där du bor

Strängnäs

Covid-19 fortsatt på Strängnäs kommuns boende för äldre

Eskilstuna

Anhörig om personalneddragningarna: "Jag är livrädd"

Insändare

"Ledarskapet inom omsorgen brister"

Visa fler