Politiker – vänta er ingen staty

Sverige 21 juni 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att andra med fingrarna i syltburken blånekar i det längsta känner vi ju till men när representanter för en region eller kommuner gör det har det gått för långt.

Nu kräver politiker som öppet visar förakt för folket en ursäkt. Högmodiga politiker med överdriven självuppskattning och självhävdelse väntar sig fjäsk och uppskattning. I stället för ursäkt som de kräver, borde de lära sig veta hut och följa svensk lag. Från folkets tjänare finns ingen ödmjukhet men högmod går före fall och det kan sluta illa när folket kräver räfst- och rättarting. För de folkvalda väntar ingen staty, möjligen en dammig amatörmålning från partikollegorna i en korridor. 
Förtroendevalda är sällan experter på det de styr över. I stället är de hänvisade till rådgivare som skall vara kunniga i lagtexter men är de inte uppdaterade kan det gå snett. 
Nu har Sörmlandsmodellen blivit känd och hånas land och rike runt och JO har granskat kommuners och regionens agerande i länet och kommer med kritik.

JO reagerar också mot att vissa uttalanden i mailen visar på en bristande förståelse och respekt för den grundlagsfästa rätten att ta del av allmänna handlingar. När det rör sig om en region och kommuner är det högst anmärkningsvärt.

Offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen. Den innebär att allmänheten, ofta enskilda individer och företrädare för media, har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet. 

Offentlighetsprincipen kommer till uttryck på olika sätt i Sveriges grundlagar, exempelvis genom rätten till yttrandefrihet, meddelarfriheten för tjänstemän och genom allmänna handlingars offentlighet.

Land ska med lag byggas

Ämnen du kan följa
Granskning: Mörkläggning corona
Sörmland

Politikerna efter JO-beslutet: "Borde be om ursäkt"

Sörmland

Skarp JO-kritik efter tidningens corona-granskning: "Bristande förståelse och respekt"

Sörmland

Eva Burman: JO-kritiken svider – men politikerna ignorerar den

Krönika

Eva Burman: Min mamma blev ytterligare ett offer - nekades vård

Sörmland

Vet du mer? Så här gör du för att tipsa oss!

Läs mer!
Insändare

Insändare: Var går gränsen?

Eskilstuna

Skolchefen: Rektorn har yttrandefrihet – men grundskolan står inte bakom åsikten

Signerat

Åke Wredén: Undvik fallgropar när demokratin skyddas

Replik

Företag bör kunna skydda sig mot osanna medieuppgifter

Lördagskrönika

Åke Wredén: En mer radikal höger angriper även det fria ordet

Visa fler