Robert Dabrowskis framgångssaga

Robert Dabrowski driver ett eget företag med 12 anställda som monterar och handlar med ställage.

Sverige 24 november 2019 14:22

Robert Dabrowski kom till Sverige från Polen 2006. En släkting som hade ett företag som hyrde ut montörer frågade om Robert var intresserad av att jobba i Sverige.

– Jag tänkte 'varför inte?' Jag packade några väskor och åkte till Sverige, berättar Robert Dabrowski. 

På så sätt hamnade han hos RMS Lagerinredningar i Eskilstuna. 

– När jag kom hit och såg branschen blev jag direkt förälskad. Jag tänkte att det här vill jag göra. Jag kände att det här kommer jag att kunna göra bra, säger Robert. 

Han trivdes dock inte med den trångbodda tillvaron i ett litet hus som han delade med fem andra inhyrda montörer. Han frågade chefen på RMS Lagerinredningar Roger Lindmark vad som krävdes för att han skulle få ett fast jobb. Robert minns i dag hur svårt han hade att göra sig förstådd när han pratade med Roger Lindmark som svarade att språket hade betydelse. 

– Jag lärde mig svenska på sex månader, i alla fall tillräckligt mycket för att kunna prata med folk. Jag träffade en tjej runt denna period som jag hade ett förhållande med. Både hon och hennes föräldrar hjälpte mig mycket med det nya för mig och livet i Sverige. Jag kommer alltid vara mycket tacksam för all hjälp jag fick. Den tiden är över nu och jag hamnade tillbaka på hemmaplan där jag hittade tillbaka till gamla kärleken, berättar Robert. 

Efter att han hade lärt sig språket fick Robert först anställning som montageledare på RMS Lagerinredningar. Han arbetade hårt. 

– För att dörren till RMS och andra ställen skulle öppnas var jag tvungen att visa att jag är bäst. Det räckte inte att vara en Robban bland 100 andra utan jag ville att de skulle se att den här montören är lite bättre. När de andra på jobbet gick så sprang jag. När någonting skulle göras tävlade jag alltid. Jag visste att det någonstans måste finnas någon som tittar på oss och som skulle lägga märke till att det finns en som gör lite mer än vad som krävs. 

Efter ett par år blev Robert Dabrowski montagechef på RMS Lagerinredningar. 

– När jag blev montagechef tänkte jag att nu finns det inga gränser för mig så jag ska försöka gå vidare. Jag erbjöd mig att samarbeta med Roger på ett annat sätt. Jag ville vara konsult så jag startade ett eget företag. 

Eftersom Robert fortfarande var ganska ny i Sverige och ännu inte hade full koll på alla regler kring företagande registrerade han sin firma i Polen, vilket skedde 2012. Robert kunde efter hand ta in fler montörer i sitt konsultföretag som han hyrde ut till RMS. När det var cirka tio montörer i det polska bolaget kände Robert att tiden var mogen för att starta ett svenskt aktiebolag. För att expandera verksamheten behövde Robert även kunna vända sig till fler kunder än bara RMS Lagerinredningar. 

-Alla som har ett företag har mål som de vill uppnå. Jag känner att jag grejar det också. Jag har ganska lätt att få kontakt med folk. Jag åker runt och skaffar nya kunder, jag har fixat bra samarbeten och långsiktiga avtal. 

I dag har Robs Group AB 12 anställda och en omsättning på 20 miljoner kronor.

– Nu har vi en montagefirma som räknas i Sverige. Vi har gått från 14 miljoner till 20 miljoner på ett år. Jag ville egentligen gå fram långsammare och kanske växa med en mille området, men det gick inte. Man får många jobb och då vill man hjälpa alla. 

Robs Group AB har sitt kontor i en nyrenoverad liten byggnad på Berglund Åkeris område i Nyby. Längre tillbaka i tiden tillhörde området Outokumpu och Robs kontor ligger intill brukets gamla huvudkontor. 

Branschen för lagerinredningar växer så det knakar. I takt med att e-handeln ökar växer även behovet av stora lager som varorna kan förvaras i innan de skickas till kunder. Stora lager byggs därför på flera orter i landet. 

Robs Group AB sysslar inte enbart med att bygga lagerinredningar utan handlar även med begagnade lagerinredningar. När det gäller att bygga lagerinredningar är konkurrensen mellan olika bolag mycket hård vilket kan leda till att marginalerna blir låga. Det blir då ett bra komplement till verksamheten att även köpa och sälja lagerinredningar. 

Robert bor i dag med sambon och två barn i staden Tczew utanför Gdansk i Polen. Robert menar att Polen i dag har en lika hög standard som Sverige. Han tycker att det funkar bra att jobba i båda länderna. Han tar ofta flyget mellan Gdansk och Skavsta. Ibland åker han färja mellan Karlskrona och Gdynia. Han brukar då sitta och jobba på färjan. 

Robert Dabrowski har ett handelsbolag i Polen som bland annat exporterar samtliga möjliga produkter till Sverige. Han är även delägare i andra bolag. Robert planerar även att starta två nya bolag i Sverige inom helt andra branscher än lagerinredning. Det handlar dels om ett bolag som ska utföra certifieringar inom logistikbranschen och ett företag som ska sälja reklamprodukter på nätet. 

– Vi kommer kunna erbjuda mycket hög kvalitet till otroligt bra pris. Vi håller på att öppna ett showroom inom reklam där vi kommer kunna vissa våra produkter för kommande kunder, säger han. 

Robert Dabrowski

Gör: Vd och ägare Robs Group AB. 

Bor: Staden Tczew utanför Gdansk i Polen. 

Familj: Sambon Majka, sonen Bruno, 7 år och dottern Lena, 2 år. 

Fritidsintressen: Gokart och basket. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Polis hittade misstänkt stulen båtmotor på flak

Fotboll

Storseger för Eskilstuna Babylon borta mot Verdandi

Hälsa och sjukvård

Läkare anmäld för överförskrivning 25 gånger

Brott & Straff

Skott mot bostad i Sundbyberg

Brott & Straff

Hade 71 reptiler – döms att betala 200 000

Visa fler