Hyresgästföreningen börjar bli pinsam nu

Debatt 7 april 2021 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En seriös samhällspolitisk debatt mår bra av att vara förankrad i verkligheten. Hyresgästföreningens (HGF) försök, att med upprepade osakliga och oseriösa argument måla upp en bild av svensk bostadsmarknad som ingen känner igen, är väldigt olycklig. 

 

Helena Frisk och Marcus Kjellin från HGF fortsätter på debattplats i Eskilstuna-Kuriren att försvara sin rapport om marknadshyror. Trots att den bygger på tvivelaktiga ekonomiska ekvationer samt att den grundar sig i en hypotes om bostadsmarknaden som ingen aktör driver. 

Frisk och Kjellin skriver i tidningen att det inte behövs en vetenskaplig rapport för att inse de uppenbara effekterna om hyran bestäms av utbud och efterfrågan. Den givna frågan att ställa dem blir givetvis varför HGF slösat en massa av sina medlemmars pengar på en rapport som plötsligt inte behövs?

 

I det här läget mår debatten bra av några viktiga sanningar. Inget politiskt parti, seriös tankesmedja eller branschorganisation vill riva upp hyresgästernas besittningsskydd och skrota bruksvärdessystemet. Däremot vill många, däribland HGF, att hyresgästernas värderingar bättre ska speglas i hyran. Branschen är överens om att med avstamp hos hyresgästerna utveckla boendeformen.

Som jag varit inne på i en tidigare debattartikel bottnar HGF:s osakliga retorik om att organisationen via ett par statliga utredningar håller på att tappa sitt veto mot alla former av hyressättning i Sverige. Det hade varit ärligare att erkänna det istället för att måla upp en bild av något som inte kommer att ske.

 

Som alla vet har arbetsrätten debatterats hårt inom ramen för Januariöverenskommelsen. Om någon debattör på det arbetsrättsliga området drivit en linje om att Januariöverenskommelsen riskerade att leda till återinförandet av 48 timmars arbetsvecka, två veckors lagstadgad semester och totalt slopande av LAS hade rapporten inte ens tagits in i samhällsdebatten. En sådan rapport hade avfärdats som dumheter. 

Därför är det ofattbart att HGF lägger mängder av hyresgästernas pengar på att skrämma dem att tro på ett scenario ingen vill se. Landets hyresgäster förtjänar en konsumentorganisation som sätter sina medlemmar i fokus, inte den egna organisationen, och som med verklighetsförankrade argument värnar hyresrätten. Allt annat blir bara pinsamt.

 

Andreas Sjöberg
VD Fastighetsägarna MittNord 


Ämnen du kan följa