Svar på varför det var trängsel vid cellprovstest

Eskilstuna 13 november 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Svar om trängsel vid cellprovstest. Publicerad 10/11.

Just nu pågår ett intensivt arbete regionalt inom Kvinnokliniken för att kunna erbjuda alla kvinnor möjligheten att komma till oss för sin cellprovskontroll- en mycket viktig screeningverksamhet som under våren delvis ställdes in på grund av den pågående pandemin.

För att arbeta i kapp den framskjutna vården erbjuder vi nu därför tider både dagtid, kvällar och helger.

Under vecka 45 uppstod väntetid och trängsel på Mälarsjukhuset då många kvinnor kom för att testa sig under relativt kort tid. 

Det är naturligtvis inte önskvärt och mycket beklagligt. Jag vill samtidigt passa på att tacka de kvinnor som har hört av sig och gjort oss uppmärksamma på detta problem.

Vi undersöker nu orsaken till händelsen och det vi kan se är att det mest troliga är en kombination av en felinställning i bokningssystemet vilket gjorde att fler kvinnor kallades, och kom till sitt cellprov, samtidigt som många hade bokat om till just denna dag och tid-systemet sa inte ifrån. Det är i sig mycket positivt för kvinnohälsan att så många vill komma men inte alls bra med ett systemfel som genererar trängsel under rådande pandemi.

 Som en omedelbar åtgärd har vi stoppat möjligheten att omboka sig själv till kvälls- och helgtid och hänvisar till de tider som ligger som öppna samt att vi ringer och bokar om patienter manuellt. Ytterligare en åtgärd är också att fördela cellprovtagningen till olika plan på sjukhuset. Vi ser också över parametrarna i kallelsesystemet.

 Vi ber naturligtvis åter igen om ursäkt för det som inträffat, det är mycket olyckligt, särskilt under den situation som råder och vi jobbar prioriterat med att förhindra att en liknande situation ska behöva inträffa igen. 

 

Veronica Svanström, verksamhetschef kvinnokliniken Mälarsjukhuset, Kullbergska sjukhuset

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Regionens strävan: Fyra veckors semester för personalen

TV

TV: 8 klipp som visar verkligheten på covid-iva på Mälarsjukhuset

Sörmland

Säkerhet och hygienrutiner: Så gjorde vi reportaget på iva

Debatt

Debatt: Så får Sverige bättre beredskap vid kris

Insändare

Insändare: Monica Johansson: Oberoende utvärdering av vården under corona