Vart ska Thomasgymnasiet ta vägen?

Strängnäs kommun 28 mars 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter nästan femton år på Campus är det återigen dags för Thomasgymnasiet att få nya lokaler. Vi får sannerligen hoppas att flytten blir mer lyckad än den senaste. De 45 miljoner som vi betalar i hyra årligen har givetvis påverkat kommunens skolkostnader negativt. Det finns i och för sig numera flera verksamheter som delar på kostnaden, men Thomasgymnasiet tar idag ungefär hälften av hyreskostnaderna. Oavsett var Thomasgymnasiet kommer att vara beläget i framtiden så kommer det att kosta pengar. Som en jämförande faktor kan jag nämna att Paulinska skolan med ca 550 elever (lika många som Thomasgymnasiet) kostar 7,8 miljoner i hyra årligen. En avsevärd skillnad.

Nu vill majoriteten investera ca 450 miljoner i ett nytt bildningscentrum. Vad är det som hindrar att kommunen gör en omfattande utredning om vilka alternativ som finns och vilka konsekvenser som olika alternativ kan få? Vi kommuninvånare behöver mer än ett förslag att ta ställning till. Gärna utifrån god ekonomisk hushållning.

Det är främst duktiga lärare och ett gott ledarskap som gör en gymnasieskola och inte dess lokaler. Nya dyra lokaler, byggda just för Thomasgymnasiet, i ett bildningscentrum, kan lätt bli ett sänke för skolan. En gymnasieskola behöver flexibilitet, eftersom man är på en konkurrensutsatt marknad. Elever väljer skolor. Elever väljer också bort skolor. Därför måste ett gymnasium vara flexibelt. En gymnasieskola väljs av elever om den har bra och engagerade lärare, en stark profil, ett stort elevinflytande och ett gott rykte. En skola med nöjda och välutbildade elever är god ekonomisk hushållning.

Det är i och för sig vällovligt att vilja ge Thomasgymnasiet nya, fina lokaler, men kan bli en missgärning då vi återigen får betala dyrt för våra lokaler. 

Håkan Bertilsson Tankesmedjan SER ((Strängnäs Ekonomiska Råd)

Ämnen du kan följa
Läs mer
Insändare

Lägg inte ner Glada Laxen!

Insändare

Gör om staketet vid Å-promenaden

Insändare

Paulinska har inte plats för en klass till

Sörmland

Sörmlandskommunerna tappar 465 miljoner på två månader

Eskilstuna

Kalkyl stämde inte – biogassatsning kan bli 25 miljoner kronor dyrare

Visa fler