Vad står Jakob Högfeldt (M) för?

Strängnäs kommun 10 oktober 2019 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strängnäs kommun styrs som bekant av en koalition mellan socialdemokrater och moderater. “Koalition” betyder enligt synonymer.se: ”samgående förbund (till exempel mellan stater eller partier)”. 

När de dominerande partierna i kommunen bildade koalition, efter valet 2014, upphörde i ett slag mycket av den politiska debatten. Ett skenbart lugn infann sig. Trots möjligheten att, efter valet 2018, bilda ett borgerligt styre, valde Moderaterna att fortsätta tillsammans med Socialdemokraterna. 

Blocköverskridande samarbete kan fungera om parterna är väl förberedda. Klara visioner och en tydlig agenda är A och O. Finns varken eller är man ute på hal is. Partierna i koalitionen behöver kunna säga: “ni fick den och den frågan”, så nu är det vår tur att “få den och den!” Till exempel som Centern och Annie Lööf i Januariöverenskommelsen. 

Strängnäs valde i stället en ”samförståndsmodell”, vilken effektivt bakband båda partierna. Lokalt drev S och M konflikträdslan dithän att den blev deras andra natur. Få tvivlar på vad Annie Lööf står för, men vem vet vad kommunens viktigaste politiker Jakob Högfeldt (M) står för? Konsekvensen av samförståndet blev politiker som backade ifrån uppdraget. Förvaltningen fick sköta politiken. Allt från visioner till praktisk politik.

Vår demokrati säger att politikerna ska styra. Vad händer om de inte gör det?

Strängnäs kommuns årsredovisningar visar en sjukfrånvaro på 7 procent när S och M tar över 2014. Sedan stiger den omgående till cirka 10 procent och ligger kvar där. Ökningen kostar lågt räknar 30 miljoner kronor per år. Höga sjukskrivningstal hänger ihop med ledarskap. Oräknat brukare och anställdas extra stress, indikerar det vilka kostnader som drabbar kommun och invånare när politiken inte styr. 

År 2015 var de anställda 2066. Ungefär där hade antalet legat under en följd av år. Fyra år senare, 2018, var personalen 2 415 personer. Netto bortåt två nya på kommunen varje vecka. I fyra år. Det kostar en extra kulturbudget varje år. Totalt cirka 170 miljoner kronor. Personal som ökar utan kontroll – och miljoner som kunde användas på andra håll – är typiska indikationer på ett ledarskap som inte fungerar.

Förra och innevarande mandatperiod kan betraktas som förlorade med avseende på de reformer som kommunen är i så skriande behov av: skolan, omsorgen, förvaltningen och ekonomin. 

 

Håkan Bertilsson

Jan Rudengren

Lars Larsson

Strängnäs Ekonomiska Råd


Ämnen du kan följa
Läs mer
Ledare

S behöver MP för makten och flyktingpolitiken

Brott & Straff

Skånska Skurup inför förbud mot tiggeri

Konflikter, krig & terrorism

Trump och guvernörer oense om protesttaktik

Ekonomi, näringsliv & finans

Trump och Putin om rysk medverkan i nästa G7

Arbetsmarknad

Löfven kritiserar nya las-utredningen: Obalans

Visa fler