Tygälskare lät fantasin flöda fritt

I helgen lyste flitens lampa till sena timmen på Vilsta sporthotell när 38 quiltare kopplade av för allt vad tygen höll.

Eskilstuna kommun 9 oktober 2019 15:02

Lapp lades vid lapp, söm vid söm - och trots att samtliga jobbade för brinnande livet vid symaskinerna var det ordet "avkoppling" som oftast återkom när syhelgens deltagare skulle beskriva varför de fastnat just för quiltning. 

" Först köper vi tyg. Sen klipper vi sönder det. Och sen syr vi ihop det igen. En ganska dyr hobby, faktiskt " som en av sömmarna uttryckte saken. 

Men vackert blir det och skaparglädjen låg tjock i luften när fem quiltningföreningar från Mellansverige samlades i dagarna tre under ett och samma tak. De gör så, lappteknikens vänner: samlas och syr två gånger om året. Pratar tyg, utbyter idéer och trampar symaskinspedalerna i botten samtidigt som täcken, väskor, ryggsäckar, dukar, kuddar och fodral av olika fasoner växer fram i en rasande fart.

I helgen  var det Silverquiltarna från Sala som stod för värdskapet trots att eventet var förlagt till Eskilstuna.

– Här på sporthotellet får vi plats med alla symaskiner i ett och samma rum. Och dessutom är det praktiskt att både kunna äta och sova nära arbetslokalen, sade Kerstin Tenning från Hällbykviltarna, en förening med flera sygrupper varje vecka i Studiefrämjandets lokaler i Eskilstuna.

Häxagonerna från Stockholm var på plats liksom medlemmar i föreningarna Lapplycka och Flink i handen, båda hemmahörande i Handen i Stockholms län.  Och alla kom de resande med fullt bagage: skärmattor, linjaler, strykbrädor, symaskiner och tyg högt och lågt för att leka loss och låta fantasin flöda. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Kultur och Nöje

Michael Björklund vann "Robinson"

Kultur och Nöje

Filmfestivalen i Venedig "hålls enligt plan"

Brott & Straff

Vrakplundrare suddar ut vår historia

Kultur och Nöje

Svensktoppen: Victor Leksell etta igen

Kultur och Nöje

Killinggängets historia i ny biografi

Visa fler