"Årliga influensan tar många liv trots vaccin"

Trots att det i årtionden funnits vaccin för den nästan årligt återkommande influensan avled ungefär lika många människor då som nu i covid-19 spåren.
Skriver Roger Stark.

Trots att det i årtionden funnits vaccin för den nästan årligt återkommande influensan avled ungefär lika många människor då som nu i covid-19 spåren. Skriver Roger Stark.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2020-07-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att det i årtionden funnits vaccin för den nästan årligt återkommande influensan avled ungefär lika många människor då som nu i covid-19 spåren.

Eller vänd på begreppet. När årets hemska virus drabbade världen fanns ingen förberedelse, inget fungerande vaccin. Ändå har det i år inte avlidit flera personer i Sverige än det brukar göra.

På Statistiska Centralbyrån (SCB) finns de uppgifter som går att begrunda. Varje år dör cirka 90 000 svenskar, lika med ungefär 250 om dagen. År 2018 dog ovanligt många i influensan, därför totalt 92 000.

Det vi ser i år är inte värre än under influensavågorna under 1990-talet.

Läs här vad Åke Nilsson berättar:

”Flera gånger under varje decennium gjorde influensavågorna att några tusen bara dog – försvann! – utan att någon reagerade”.

Åke Nilsson var på 1990-talet ansvarig för SCB:s befolkningsstatistik. Han är nu 80 år och han har koll på siffrorna.

”Statistiken har hela tiden funnits, men ingen har gjort något åt det”, anger han.

Det som sticker ut är att det i april i år avled många flera än vanliga år, faktiskt flest antal döda svenskar på de senaste 30 åren. Nu har det jämnat ut sig så att antalet döda per 100 000 svenskar inte markant överstiger det normala.

Senare, om något år, kommer vetenskapligt genomförda undersökningar som kan visa om den svenska strategin varit bra eller dålig. Vi kan i alla fall redan nu fastslå att äldrevården i Sverige varit eftersatt under årtionden. Kanske har politiker rent av med berått mod, vilken regering som än suttit vid makten, struntat i de äldsta och de sköraste.