Betalar du för mycket i kyrkoavgift?

Mariefred 10 juli 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som medlem i Svenska kyrkan i Mariefred betalar du kyrkoavgift och begravningsavgift. 

Kyrkoavgiften (1,07 %) och begravningsavgiften (0,25 %) beror på din taxerade inkomst. Ju mer du tjänar desto högre avgift. Människor med god inkomst ifrågasätter ibland detta. Kanske borde man införa en “kyrklig maxtaxa” - en progressiv avgift, men med ett tak?

Församlingsbornas engagemang, tid, gåvor och kyrkoavgift utgör grunden för verksamheten i kyrkan. Hur används pengarna? 

Aldrig att kyrkorådets ordförande skriver i församlingsbladet om “året som gått”. Aldrig att församlingsbladet upplyser om hur pengarna fördelas.  Hur mycket går till barnverksamhet, diakoniarbete, konfirmationsarbete, konserter, körverksamhet, löner till anställda, arvoden till förtroendevalda osv? Årsredovisning och verksamhetsberättelse publiceras inte på hemsidan. 

Kyrkofullmäktige sammanträdde för drygt en månad sedan i 40 minuter (enligt protokollet). De hade att ta ställning till föregående verksamhetsår. Inga affischer på stan, inga annonser i församlingsblad eller lokaltidningar. Några få rader på hemsidan några få dagar före mötet. Så är det alltid - även när covid -19 inte härjar. Allmänheten har rätt att närvara som åhörare vid kyrkofullmäktiges sammanträden. I Mariefreds församling får de dock inte ställa frågor i anslutning till sammanträdet. När detta föreslogs i november 2018 uppstod stor förvirring. Frågan hänsköts till kyrkorådet. De funderar fortfarande.

Är Mariefred en bra församling att tillhöra? Församlingens anställda gör säkert sitt bästa för att vi ska känna så. Kyrkan - och livet - är förvisso mer än bara pengar. Men det känns bra att veta om kyrkan använder kyrkoavgiften på ett bra sätt! Betalar vi för mycket i kyrkoavgift? Det vet vi inte.

 

Åke Norell Mariefred

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Mariefred

Vitvaror stulna från radhusbygge

Mariefred

Man gripen misstänkt för misshandel av kvinna

Fastighetsaffärer

Huset på Ryborgsvägen 10 i Mariefred sålt igen - andra gången på kort tid

Fastighetsaffärer

68 kvadratmeter stort hus i Kalkudden, Mariefred sålt till nya ägare

Fastighetsaffärer

Nya ägare till fastigheten på Lunda Mossväg 17 i Mariefred - prislappen: 4 105 000 kronor

Visa fler