En äldreombudsman skapar trygghet för våra äldre

Liberalerna har länge drivit frågan om inrättande av en funktion som ombudsman för äldre i kommunen.
Skriver Erika Rydja Sandvik
Ordförande för Liberalerna i Eskilstuna med flera.

Liberalerna har länge drivit frågan om inrättande av en funktion som ombudsman för äldre i kommunen. Skriver Erika Rydja Sandvik Ordförande för Liberalerna i Eskilstuna med flera.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-07-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna anser att alla människors lika rättigheter är grundläggande i ett anständigt samhälle. Alla har dock inte samma möjligheter att göra sin röst hörd och hävda sina rättigheter i verkligheten. Liberalerna har länge drivit frågan om inrättande av en funktion som ombudsman för äldre i kommunen och därför har vi återigen lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att införa en äldreombudsman i Eskilstuna kommun.

Äldreombudsmannens roll, som neutral stödperson, skulle innebära att enskilda äldre innevånare har möjlighet att samtala och reflektera över upplevelser från äldreomsorgen. Äldreombudsmannen ska företräda den enskildes intressen gentemot kommunen och andra myndigheter. Alla har inte en närstående familjemedlem som kan föra den äldres talan. 

En stor grupp som ofta hamnar i kläm och förbises är de äldre invånarna kommunen.  

Vi hoppas att man nu ser på vårt förslag om äldreombudsman med nya ögon och att förslaget kan genomföras inom kort. 

Liberalerna har länge drivit frågan om inrättande av en funktion som ombudsman för äldre i kommunen. Vi har lagt det förslaget flera gånger, senast 2012, om just införandet av detta och vi har nu lämnat in ytterligare en motion till kommunfullmäktige. Hade Liberalernas förslag fått bifall 2012 hade kanske situationen sett annorlunda ut, bland annat på Djurgårdens äldreboende.