En förment "nationalism" där delar av folket stöts ut

Foto:

Signerat2021-02-26 05:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett av de rätt oroväckande angreppen mot det fria ordet i Indien finns en koppling till Sverige. En ung opinionsbildare i klimat- och andra frågor anhölls och anklagades för uppvigling till upproriska handlingar. "Sedition" kallas detta i anglosaxisk rättstradition. I Indien är det en allvarlig sak, som enligt paragraferna kan ge åratal i fängelse.

Hon som utsattes för husrannsakan och låstes in heter Disha Ravi, och är 22 år. Hon anklagades för att ha gett vidare spridning åt en opinionsyttring från Greta Thunberg, till stöd för protester från jordbrukare. Det handlar om en omstridd avreglering av partihandel med jordbruksprodukter. Kopplingen mellan detta och klimatpolitiken är inte alls självklar. Men så mycket tydligare är att regeringens sätt att motverka protester innebär glidning från fri opinionsbildning mot ett mer auktoritärt styre.

22-åriga Disha Ravi släpptes efter knappt två veckor ur häktet mot borgen. Domaren motiverade det beslutet med ett försvar för yttrandefrihetens betydelse i en demokrati. Men även en rad nyhetsjournalister, som rapporterat om bondedemonstrationer, har anklagats för brott. Där har Greta Thunberg inte nämnts. Det har därför knappt uppmärksammats i Sverige. Men tecknen är flera. Nuvarande indiska regering sviktar i respekten för den demokratiska samhällsordningen.

Premiärminister Narendra Modis regeringsparti BJP har en ideologi som betecknas som "hindunationalistisk". Mönstret känns igen från många högerpopulistiska, auktoritärt nationalistiska eller nyfascistiska rörelser i Europa och andra världsdelar. Dessa brukar påstå sig vara företrädare för ”folket”. Men delar av landets invånare räknar de inte till ”folket”, utan vill motarbeta, stöta ut eller kanske fördriva dem.

I Indien talas många språk, det finns ett flertal religioner och en rad minoriteter. BJP:s ideologi om landet som en hinduernas nationalstat medför en fara för att stora eller små minoriteter utsätts för mer diskriminering. Med dessa attityder följer också ett auktoritärt sinnelag, där angrepp mot nyhetsförmedling eller mot opinionsbildning blir en av följderna.

För omkring 45 år sedan var det en annan period där demokrati och yttrandefrihet i Indien hotades, då genom ett undantagstillstånd. Den gången hejdades den oroande utvecklingen genom ett valutslag som gav regeringsskifte. 

Indien är en av världens mest folkrika demokratier och kommer troligen att ganska snart passera Kina i folkmängd. Indien behövs som samarbetspartner i de flesta av världspolitikens och miljöns stora frågor. Indien borde vara en motvikt mot de repressiva styrelseskicken i Kina, Turkiet och ett antal andra länder. Men det behövs då också att indisk politik inte undergräver det fria ordet eller förfaller till en agitation där väljare mobiliseras genom att motarbeta eller misstänkliggöra minoriteter.