Ett naturskyddsområde att värna om

Vattenskotrarna borde hänvisas till farlederna, och inte tillåtas köra inne i vikar och vid badplatser, skriver signaturen "Sjöälskare".

Vattenskotrarna borde hänvisas till farlederna, och inte tillåtas köra inne i vikar och vid badplatser, skriver signaturen "Sjöälskare".

Foto: Maja Suslin/TT

Insändare2020-08-01 05:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Väsbyviken är ett naturskyddområde där man ska skydda fauna och det rika fågelliv som finns i viken. Under de senaste åren kan jag både se och höra den minskning av häckande fåglar som skett och ett försämrat fiske i sjön.

 Det vi däremot hör och ser är dessa vattenskotrar som kör över 100 kilometer i timmen. Vi är många som är förtvivlade över den misshandel av miljön som pågår i Väsbyviken.

Det är dags att Eskilstuna kommun skärper upp sitt uppdrag och fullföljer sina åtaganden när det gäller grunderna för detta vackra naturskyddsområde. Vi är många runt viken som vill ha ett vattenskoterförbud i Väsbyviken, det tycker vi är självklart. 

Ungdomar som inte bor runt viken trailar ut sina fartmonster i viken och sedan är terrorn i gång. Viken är för liten för att svälja dessa mängder av fartälskare. Jag tänker ofta på Lisa Nilssons låt "så många människor omkring mig utan vare sig mening eller mål" för det är ingen mening med att sitta och åka fram och tillbaka i 120 kilometer i timmen en hel dag. 

Jag är inte mot vattenskoter, det är säkert kul för en del men kommunen måste ta sitt ansvar och hänvisa dessa potentiella dödsmaskiner till farlederna, inte inne i vikar och vid badplatser.

Om kommunen inte bryr sig om oss invånare så kan de ju tänka på fågellivet. 

Nu är det dags för ett politiskt ingripande.