Försäljning av fjärrvärmen kan ge pengar till idrott

Försäljning av kraftvärmerörelsen skulle möjliggöra utveckling av Larslunda samt ytterligare stärka förutsättningarna för ett rikt kulturliv i Strängnäs kommun, skriver Jacob Högfeldt (M).

Försäljning av kraftvärmerörelsen skulle möjliggöra utveckling av Larslunda samt ytterligare stärka förutsättningarna för ett rikt kulturliv i Strängnäs kommun, skriver Jacob Högfeldt (M).

Foto: Joakim Serrander

Debatt2020-09-21 05:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strängnäs kommun har under många år haft stora ekonomiska utmaningar. Därför har vi tagit fram en långsiktig plan med mål att stärka ekonomin och skapa resurser till välfärden. Vi har på ett strukturerat sätt tagit oss an en rad viktiga frågor och fattat avgörande beslut.

På så vis har vi skapat en riktning mot att ta oss till det önskade läget för vår kommun: En plats för boende, bildning och besök. En plats där vi tillsammans inom kommunkoncernen stärker invånarnyttan och skapar en stark helhet. 

Det är inte lätt, för vad är invånarnytta? Uppfattningen skiljer sig mellan olika invånare och ytterst blir det då politikens och en majoritets uppdrag att försöka skapa så mycket invånarnytta som möjligt för så många som möjligt. Den politiska majoriteten med moderater och socialdemokrater har gjort en initial avvägning när det kommer till den stora investeringsvolymen vi har framför oss de närmaste åren i Strängnäs kommunkoncern.

I linje med majoritetsförklaringen lyfter vi nu möjligheten att realisera tillgångar i kommunkoncernen och går in i en process att eventuellt avyttra kraftvärmerörelsen.

Det ska vara en transparent process. När vi är framme vid sommaren 2021 ska vi alla – oavsett politisk tillhörighet – ha ett bra beslutsunderlag. Där och då ska vi kunna göra ett vägval. Det kommer att bli definierande för vilken plats Strängnäs kommun vill vara och ha möjlighet att förverkliga med fortsatt god ekonomi för framtida generationers möjlighet till ekonomisk handlingsfrihet.

Vi kommer inte kunna göra allt med de resurser som står till buds. Vi står inför flera vägval. Väl underbyggda beslutsunderlag skapar möjlighet för oss att välja rätt.

Med den här texten vill jag involvera dig som kommuninvånare i hur vi tänker när det gäller ett av dessa vägval: ”Att fortsatt äga kraftvärmerörelsen eller investera i andra attraktionskraftsskapande investeringar”. En försäljning av kraftvärmerörelsen skulle möjliggöra att vi kan stärka förutsättningarna för idrott och hälsa genom utveckling av Larslunda som ett attraktivt idrotts- och hälsocenter samt ytterligare utveckla förutsättningarna för ett rikt kulturliv genom ett kulturcentrum med scen. Allt för att stärka invånarnyttan samtidigt som våra invånare och företag har fortsatt tillgång till hållbar fjärrvärme.

Vi kommer att göra vår bedömning kring fjärrvärmen utifrån tre perspektiv: kundperspektivet, bolagsperspektivet och det finansiella perspektivet.

Vi kommer att hålla dig som invånare informerad om var vi är på denna resa mot en än mer attraktiv plats för alla oss som bor, lever och verkar i Strängnäs kommun.

Jacob Högfeldt
Ordförande kommunstyrelsen (M)