Freden i Israel och Palestina Àr mycket lÄngt borta

Demonstrationer i Sheikh Jarrah i Östra Jerusalem i förra veckan dĂ€r flera palestinska familjer hotades av vrĂ€kning.

Demonstrationer i Sheikh Jarrah i Östra Jerusalem i förra veckan dĂ€r flera palestinska familjer hotades av vrĂ€kning.

Foto: Mahmoud Illean

Ledare2021-05-16 22:35
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Det Àr det massiva vÄldet i Israel och Palestina, med mÄnga civila dödsoffer, som nu krÀver omvÀrldens uppmÀrksamhet: Hamas urskillningslösa raketbeskjutning av israeliska stÀder under den gÄngna veckan. Israels sprÀngning av en trettonvÄningsbyggnad i Gaza City, som enligt israelisk militÀr tog sikte pÄ Hamas underrÀttelsecenter men ödelade Àven ett antal medieredaktioners kontor, bland annat Al Jazeeras och nyhetsbyrÄn Associated Press.

VÄldet pÄ gatorna mellan judiska och arabiska israeler har haft en omfattning som inte har setts pÄ Ärtionden.

Allt detta mÄste visas. Men viktiga debatter om rÀtten till sjÀlvförsvar mot terrorangrepp, vad som utgör proportionerligt vÄld och legitima militÀra mÄl, fÄr inte skjuta i bakgrunden det som utlöste konflikten denna gÄng.

Det handlar om den hotande vrĂ€kningen – som nu pausats – av nĂ„gra palestinska familjer frĂ„n en stadsdel i Östra Jerusalem dĂ€r de har bott i 60 Ă„r. Den större frĂ„gan Ă€r israelisk ockupation och befolkningspolitik.

Enligt Israel Ă€r beslutet om vrĂ€kning ett resultat av en privat tvist. SĂ„ Ă€r det inte. Detta Ă€r politik. Domstolsutslaget grundas i en lag frĂ„n 1970 som sĂ€ger att egendom som Ă€gdes av judar före 1948 i Östra Jerusalem ska Ă„terlĂ€mnas till dem eller deras efterlevande.

Det Ă€r oacceptabelt av flera skĂ€l. Israel, som erövrade Östra Jerusalem i Sexdagarskriget 1967, ser det som annekterat och en del av sitt territorium. Enligt internationell rĂ€tt Ă€r det dock ockuperat omrĂ„de, precis som övriga VĂ€stbanken, dit Israel saknar rĂ€tt att utstrĂ€cka sin lagstiftning.

Lagen om Ă„terlĂ€mning av judisk egendom har ingen motsvarighet nĂ€r det gĂ€ller sĂ„dant som har Ă€gts av palestinier. TvĂ€rtom. Egendom i VĂ€stra Jerusalem och andra delar av Israel, som har tillhört palestinier som flytt eller fördrivits under kriget i samband med Israels grundande 1948 eller Sexdagarskriget 1967 – och förbjuds att Ă„tervĂ€nda! – anses sakna Ă€gare och kan beslagtas av staten. SĂ„ har ocksĂ„ skett i de flesta fall.

MĂ€nniskorĂ€ttsorganisationen Human Rights Watch publicerade för nĂ„gra veckor sedan en rapport med den hĂ„rda titeln ”A Threshold Crossed – Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution” som beskriver detta och andra inslag i Israels politik som krĂ€nker rĂ€ttigheter hos palestinier under ockupation och arabiska israeler.

De ockuperade begrÀnsas i sin rörelsefrihet, nekas bygglov och hotas stÀndigt av tvÄngsförflyttning, bortom det som kan motiveras av sÀkerhetsskÀl. Men Àven araber som Àr israeliska medborgare Àr i praktiken utestÀngda frÄn att bo i stora delar av landet.

Samtidigt förvandlar Israel bit för bit, med hjÀlp av bosÀttningar, det ockuperade VÀstbanken till permanent israeliskt territorium, vilket utgör ett brott mot internationell rÀtt.

Det Ă€r lĂ€tt för Israel och för mĂ„nga andra i omvĂ€rlden att peka pĂ„ terroristerna i Hamas, som kontrollerar Gaza, och pĂ„ splittringen pĂ„ den palestinska sidan, och dĂ€rmed avfĂ€rda möjligheterna till fredsavtal och tvĂ„statslösning. 

Problemet Àr dock att israeliska regeringar av alla kulörer har beslagtagit palestinsk mark och fört en diskrimineringspolitik, oavsett vilka som haft makten pÄ den palestinska sidan. Och dÀrmed hindrat freden.