Ge inte vika för ett aggressivt Kina

Kinas utrikesminister Wang Yi på besök i Tyskland i tisdags. Han har uppmuntrat till landets aggressiva "vargdiplomati", som utgör en fara för det fria ordet.

Kinas utrikesminister Wang Yi på besök i Tyskland i tisdags. Han har uppmuntrat till landets aggressiva "vargdiplomati", som utgör en fara för det fria ordet.

Foto: Michael Sohn

Ledare2020-09-02 18:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Under onsdagen släppte tankesmedjan Fri värld sin rapport om den kinesiska ambassaden i Stockholms aggressiva diplomatitaktik, där svenska journalister och debattörer är i skottgluggen. De senaste åren, i huvudsak under diktaturens president Xi Jinping och utrikesminister Wang Yi, har Kinas utrikesdiplomati blivit konfrontativ och aggressiv. 

Inspirerat av två kinesiska och patriotiska filmer med titeln ”Wolf Warrior”, där en Rambo-lik hjälte bekämpar landets fiender och beskyddar dess intressen, kallas taktiken vargdiplomati. Kinas ambassadör i Storbritannien Liu Xiaoming har bland annat uppmanat "diplomater på alla nivåer att aktivt ta strid". Också Kinas utrikesminister har bedömt strategin nödvändig för att skydda landets ära och värdighet.

Ofta handlar det om journalister eller opinionsbildare som uttalat sig kritiskt om Kina, det kommunistiska partiet eller den kinesiska regimen. Ambassadören – i Sverige är det Gui Congyou – reagerar och skriver ett kritiskt uttalande om vad diktaturen finner felaktigt. Inte sällan förlöjligas personen och kallas okunnig.

Detta upprepas i sociala medier, med nedsättande och aggressiva formuleringar och ibland också uttalade hot om nekad visering till Kina. Målet är att göra det så pass obekvämt att rapportera om Kinas förehavanden att det upphör, eller landar i linje med landets propaganda.

Fri värld har gått igenom 67 offentliga yttranden, sedan juni 2018, från den kinesiska ambassadören. I huvudsak handlar det om frågor regimen anser vara känsliga, såsom landets kränkningar av människors grundläggande rättigheter, ofta i kombination med vad som händer i Hong Kong och Tibet. Det gäller också krav om frigivning av den svenska bokförläggaren Gui Minhai.

En del handlar också om de interneringsläger den kinesiska regimen uppfört i den västra provinsen Xinjiang. Hur många läger som finns är oklart. Men genom satellitbilder har Buzzfeed News identifierat 428 interneringscenter i provinsen. Tusentals uigurer, kazaker och andra muslimska minoritetsgrupper grips och förs till lägren för "omskolning", på grund av att de haft långa skägg eller att någon har laddat ner en olaglig app. Den muslimska tron är det verkliga skälet.

Till Buzzfeed News vittnar också tidigare internerade om höga stängsel och murar och beväpnade soldater. De internerade förbjuds tala sitt modersmål och är ständigt övervakade. Misshandel och brutala förhör är vanligt. Det förekommer också rapporter om mord. 

Det finns ekonomiska och teknologiska vinningar med goda internationella förbindelser och handel med Kina. Men när avtal med kinesiska bolag och ledare sluts är det nödvändigt att man försäkrar sig om att inte bli ett politiskt verktyg för förtryckarregimen, särskilt i frågor om mänskliga rättigheter och nationell säkerhet.

Viktigt är också att Kinas brott uppmärksammas och kritiseras. All information som kommer från kinesiska myndigheter, om allt från situationen för oliktänkande och etniska minoriteter till hanteringen av corona, ska granskas mycket kritiskt. Sveriges politiker, journalister och andra opinionsbildare ska också i framtiden avstå från att anpassa sig till åsiktsförtryckarna i Beijing. Även om det skulle försämra Sveriges ekonomiska relationer med Kina.