Häv beslutet som hindrar den digitala artrosvården

Region Sörmlands beslut att sänka ersättningstaket för digital artrosvård kommer kosta skattebetalarna pengar.

Region Sörmlands beslut att sänka ersättningstaket för digital artrosvård kommer kosta skattebetalarna pengar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-05-17 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Sörmland tog i mars ett beslut om att sänka ersättningstaket för digital artrosvård. Beslutet påverkar tiotusentals patienter som får digital artrosvård och som trots pandemin har kunnat lindra sina besvär genom en app hemifrån.

För mig som fysioterapeut är beslutet obegripligt. Jag ser dagligen nyttan i digital behandling för artrospatienter. Artros är en kronisk sjukdom som innebär stort lidande i form av smärta och sämre fysisk funktion. Sjukdomen behöver behandlas kontinuerligt. Detta bekräftas även av Socialstyrelsen, vars riktlinjer säger att minst 10-12 besök hos fysioterapeut för träning krävs för att lindra symtomen. 

Trots detta har Region Sörmland valt att sänka ersättningstaket till max 10 besök, vilket betyder att patienterna inte får tillgång till den behandling som Socialstyrelsen säger behövs.

Att kroniskt sjuka ska stå utan vård för att spara pengar är både inhumant och kortsiktigt. Det är min professionella uppfattning att digital artrosvård faktiskt sparar pengar för vården. Det är till exempel ett stort problem idag att artrospatienter opereras utan att först ha genomgått grundbehandling, trots att riktlinjerna säger att patienter ska ha gått i artrosskola innan de hamnar på operationsbordet. 

Detta riskerar att kosta skattebetalarna stora pengar. En enda höftledsoperation kostar runt 80 000 kronor. Ett digitalt besök hos en fysioterapeut, däremot, kostar 275 kronor. Socialstyrelsen säger alltså att minst 10-12 sådana besök krävs för att patienten ska lindra sina artrosbesvär. För mig är det är ofattbart att politikerna i Region Sörmland tar ett beslut som svart på vitt strider mot Socialstyrelsens riktlinjer. 

Digital behandling gör dessutom att vi fysioterapeuter kan nå patienter som har långt till vårdcentraler eller inte kan eller vill ses fysiskt. Bland dessa finns ofta de äldre. Att just de ska behöva stå utan vård är orimligt, speciellt nu när människor inom riskgrupper ska hålla distans. 

Alla kan inte idag gå till en fysisk artrosskola, särskilt inte nu när många är stängda på grund av pandemin. Skrotas möjligheten till digital artrosbehandling, skrotas även möjligheten för många äldre att få tillgång till vård för att lindra sina krämpor. Jag kan knappt tro att detta är något som politikerna önskar, men beslutet vittnar om något annat.

Jag önskar nu att politikerna startar en dialog med oss fysioterapeuter och lyssnar på de patienter som idag får hjälp genom digital artrosbehandling. 

Beslutet bör hävas omgående. Låt patienterna få tillgång till den vård de behöver och låt oss fysioterapeuter göra vårt jobb.

Vincent Franklind
Legitimerad fysioterapeut i Torshälla, jobbar deltid på Joint Academy som tillhandahåller digital artrosvård