Hedersförtrycket är ett allvarligt samhällsproblem

Vi politiker måste ta vårt ansvar och med kraft bekämpa det hedersrelaterade våldet.

Vi politiker måste ta vårt ansvar och med kraft bekämpa det hedersrelaterade våldet.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2021-05-11 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att upprätthålla gemensamma normer och värderingar som råder i den egna familjen/släkten eller ett större kollektiv. Heder handlar om en kollektiv moral där kontrollen av kvinnans sexualitet är en förutsättning för upprätthållandet av kollektivet. 

Föreställningen om att mäns och familjers heder beror på kvinnors och flickors sexuella beteende hör också samman med förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor. 

Alliansregeringens tidigare utredare om våld i nära relationer Carin Götblad slog fast för några år sedan att mörkertalet är stort men fler än 100 000 unga misstänks vara utsatta för förtryck i hederns namn. Socialstyrelsen försökte utreda omfattningen på nytt för ett par år sedan men avbröt det för att det, av en mängd olika skäl, inte gick att genomföra.

Vi vet alltså inget om omfattningen idag men det finns uppgifter om att så många som 240 000 kan leva under detta hedersförtryck. När unga flickor och pojkar får sin frihet begränsad och rättigheter åsidosatta måste samhället agera. 

Enligt Socialstyrelsen är det närmare 38 000 flickor och kvinnor i Sverige som kan ha varit utsatta för någon typ av könsstympning, varav cirka 7 000 är flickor under 18 år. Könsstympning av flickor och kvinnor är ett brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna och mot barns rättigheter. Alla former av kvinnlig könsstympning är förbjudna i Sverige sedan år 1982.

Frågan som vi alla bör ställa oss är; Hur kan dessa grova övergrepp mot kvinnor, flickor och barn få fortgå i vårt land? Den nuvarande Regeringen konstaterar i sin utredning att en effektiv tillämpning av den nya lagstiftningen till skydd mot hedersrelaterad brottslighet förutsätter välfungerande samverkan mellan berörda aktörer, inte minst socialtjänsten, hälso- och sjukvården, skolan och polisen. 

Med andra ord: Det är dags för oss politiker att faktiskt ta vårt ansvar och med kraft bekämpa det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Enbart tillsammans kan vi göra detta, tillsammans för ett bättre samhälle. Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem och att dess konsekvenser är oacceptabla. 

Susanne Henning Aihonen (KD)
Ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet Sörmland

Camilla Sehlin (KD)
Vice ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet Sörmland

Marian Loley (KD)
Regionpolitiker Regionfullmäktige Sörmland