Laglig diskriminering av personer i behov av hemtjänst

Laglig diskriminering av personer i behov av hemtjänst. Drabbar äldre som råkar ha sommarstuga i en annan, ofta närliggande kommun. Skriver insändarskribenten.

Laglig diskriminering av personer i behov av hemtjänst. Drabbar äldre som råkar ha sommarstuga i en annan, ofta närliggande kommun. Skriver insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-06-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tydligen finns det ett lagförslag, som innebär att kommuner aktivt ska diskriminera personer med behov av hemtjänst under rådande pandemi, och inte ska utföra några insatser inom hemtjänsten för personer bosatta i andra kommuner och som är på tillfälligt besök i den egna kommunen. Förslaget verkar stödas av M, KD, SD och C. Tanken är att dessa pensionärer ska sättas i obligatorisk karantän i hemkommunen, eftersom de till exempel inte skulle få hjälp med att ta sin medicin.

Nu finns det ju redan en tydlig rekommendation att ingen ska resa längre bort än två timmars resväg från hemmet, så vi diskuterar inte personer i Stockholm med sommarstuga på Västkusten. Nej, de som drabbas är ni äldre som råkar ha er sommarstuga i en annan, ofta närliggande kommun. 

Låt mig ta ett exempel för att belysa problemet. Om du har hemtjänst och bor i Eskilstuna eller Flen och har din sommarstuga i den lilla byn Stålboga, som ligger precis på kommungränsen, så gäller det att din sommarstuga ligger i rätt del. I nordväst tillhör man Eskilstuna medan övriga delar av Stålboga tillhör Flen. Förslaget skulle alltså innebära att kommungränsen i byn skulle avgöra om ni äldre kan bo i sommarstugan i sommar och få hemtjänst eller inte.

Jag trodde att dessa politiska partier värnade om pensionärerna i Sverige, men tydligen anser man att äldre med behov av hemtjänst inte tillhör partiernas målgrupp. Jag förväntar mig en protestvåg från samtliga pensionärsorganisationer inför denna orättvisa diskriminering.