Liberalerna: Vi måste minska trängseln på våra bussar

Liberalerna föreslår att de fria bussresorna slopas för de elever som har mindre än tre kilometer mellan bostad och skola. Skriver Irja Hökås (L) och Jan Svensson (L)

Liberalerna föreslår att de fria bussresorna slopas för de elever som har mindre än tre kilometer mellan bostad och skola. Skriver Irja Hökås (L) och Jan Svensson (L)

Foto: Torsten Braf

Insändare2020-09-22 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter sommarens lov och semestrar har vardagslivet börjat återgå till det normala för många av oss. De flesta skolor har återigen undervisning i klassrum och skolstarten har medfört att bussarna nyttjas maximalt. Länstrafiken har gått ut med en vädjan till föräldrar att skjutsa sina barn i den mån de kan för att minska trängseln på bussarna och media har rapporterat om resenärer som vittnar om överfulla bussar där folk står ”som packade sillar”. Med anledning av detta föreslår vi i Liberalerna att de fria bussresorna slopas för de elever som har mindre än tre kilometer mellan bostad och skola.

Barn och unga rör för lite på sig med följdsjukdomar som resultat. Att då gå eller cykla kortare sträckor för att ta sig till och från skolan borde därför vara ett rimligt alternativ till vardagsmotion för barn och unga. För att fortsätta uppmuntra till mer rörelse ska kortet aktiveras igen för alla elever efter klockan 16.00 så att möjligheten finns att ta sig till och från fritidsaktiviteter. Förslaget ska inte gälla elever med funktionsnedsättning eller de elever som har växelvist boende där ena bostaden är mer än tre kilometer från skolan.

Rapporterna har duggat tätt gällande överfulla bussar och att det inte går att hålla rekommenderade avstånd under en bussresa. Vi måste alla hjälpas åt för att skapa en tryggare miljö för både resenärer och de chaufförer som utsätts för överfulla bussar och har det som sin arbetsmiljö.