Mer vegetarisk mat för klimatet

MP menar att det Àr sjÀlvklart att maten som serveras i kommunens verksamheter ska vara god och hÀlsosam, men Àven att den ska vara hÄllbar, skriver Ingela Bengtsson, gruppledare (mp).

MP menar att det Àr sjÀlvklart att maten som serveras i kommunens verksamheter ska vara god och hÀlsosam, men Àven att den ska vara hÄllbar, skriver Ingela Bengtsson, gruppledare (mp).

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

InsÀndare2021-10-24 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik. SD upprörs över att andelen vegetariska livsmedel ska öka inom den kommunala mÄltidsservicen.

Vi Àr mÄnga som försöker tÀnka till nÀr vi vÀljer mat, vi vill Àta gott utan att det gÄr ut över miljö, djur, eller andra mÀnniskor. Om vi dÀremot Àter inom de kommunala verksamheterna, sÄ Àr det nÄgon annan som valt vad som serveras. Visst vill vi Àven dÄ kunna kÀnna oss trygga med att det som serveras inte bara Àr gott och hÀlsosamt, utan dessutom hÄllbart?

Detta har varit vĂ€gledande nĂ€r StrĂ€ngnĂ€s kommun tagit fram sitt mĂ„ltidspolitiska program. Det innebĂ€r bland annat att maten inte bara ska vara nĂ€ringsrik utan Ă€ven i högre grad lokalproducerad, ekologisk och klimatsmart, med krav pĂ„ djurhĂ„llning och sociala villkor i produktionen. En konsekvens av detta Ă€r att kött i högre grad behöver ersĂ€ttas med mer vegetabilier. Detta ser SD som ”oerhört bekymmersamt” och krĂ€ver att det alltid ska finnas Ă„tminstone en köttrĂ€tt att vĂ€lja pĂ„ (EK/ST 14/10). Vad mer ska man dĂ„ alltid kunna vĂ€lja? Vissa barn skulle helst Ă€ta pizza varje dag, andra föredrar pannkaka och ytterligare andra tycker bĂ€st om pasta. Ska inte ocksĂ„ de fĂ„ sin valfrihet tillgodosedd?

Alla som kÀmpat med kinkiga barn vet att det kan ta ett tag att vÀnja sig med nya smaker, men att de sÄ senare kan bli nya favoriter. Varför skulle inte barnen kunna hitta nya favoriter om de fÄr chansen att prova?
MP menar att det Àr sjÀlvklart att maten som serveras i kommunens verksamheter ska vara god och hÀlsosam, men Àven att den ska vara hÄllbar. För klimatets skull Àr mer vego en sjÀlvklar del av det.