Sälj vindkraften om pengarna läggs på klimatåtgärder

Vänsterpartiet i Eskilstuna kan tänka sig att sälja vindkraftverken i Sollefteå. Med vissa villkor.

Vänsterpartiet i Eskilstuna kan tänka sig att sälja vindkraftverken i Sollefteå. Med vissa villkor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Debatt2020-11-19 05:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid klimattoppmötet i Paris 2015 bestämdes att temperaturökningen skulle hållas väl under två grader, med sikte på att begränsa den till 1,5 grader. 2017 antog Sverige ett klimatpolitiskt ramverk. Ramverket består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Det långsiktiga målet innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Varje kommun ska bidra till de nationella målen. Eskilstuna genererar i grova drag växthusgasutsläpp om nästan en miljon ton växthusgaser per år.

Redan 2012 antog kommunen sin första Klimatplan. Den reviderades 2016. Där sattes målen upp om total fossilfrihet 2050, märkligt nog med tanke på vad vi bestämt nationellt, och för den egna fordonsparken redan i år 2020.

Som ett verktyg att nå dessa mål köpte kommunen fyra vindkraftverk i Sollefteå 2014, vilka har levererat cirka 50 procent av elkonsumtionen inom kommunen och Kommunfastighet AB sedan dess. Detta har bidragit till att målen i Klimatplanen blivit alltmer möjliga att nå samtidigt som vindkraften gett ett ekonomiskt överskott, i förhållande till att köpa elen på öppen marknad, med totalt cirka 20 miljoner kronor.

I dag ser vi att vindkraften har byggts ut och att elpriset därmed minskat rejält. Till bilden hör också att Sverige är indelat i fyra elprisområden där kommunens vindkraftverk finns i område 2 och Eskilstuna finns i område 3. Under 2020 har elpriset varierat stort mellan dessa områden, vilket innebär att elen från vindkraftverken har sålts i område 2 till cirka 10 öre per kilowattimme och kommunen och Kommunfastighet AB köpt sin el i område 3 till cirka 50 öre per kilowattimme. Totalt sett innebär det att ekonomin i ägandet av vindkraft i Sollefteå kraftigt har försämrats. Ett betydande underskott kan förväntas under året.

I detta läge ser vi att det kan vara korrekt att sälja vindkraftverken i Sollefteå under förutsättning att försäljningsintäkten återinvesteras i klimatåtgärder i kommunen. Vi ser flera alternativ. Ny lokal vindkraft, större solcellspark i kommunen eller återköp av vattenkraften i Eskilstunaån. Under förutsättning att hela intäkten från vindkraften i Sollefteå återinvesteras i ökad förnyelsebar energiproduktion i Eskilstuna, kommer vi att rösta för en försäljning av vindkraften i Sollefteå. Men bara under den förutsättningen. Pengar som investerats för klimatåtgärder ska stanna kvar inom just klimatområdet. Bara på så sätt kan vi ta vårt ansvar för att bidra till att temperaturökningen hålls inom 1,5 grader.


Maria Forsberg
Ordförande Vänsterpartiet

Maria Chergui
Gruppledare Vänsterpartiet
Eskilstuna