Se mer positivt på gamingvärlden

Unga som spelar brukar oftast bli kritiserade av äldre, men vet egentligen de äldre hur det känns? Skriver signaturen "gamingtjej".

Unga som spelar brukar oftast bli kritiserade av äldre, men vet egentligen de äldre hur det känns? Skriver signaturen "gamingtjej".

Foto: Patrick Sörquist / SvD / TT

Insändare2021-02-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Unga som spelar brukar oftast bli kritiserade av äldre, men vet egentligen de äldre hur det känns? Varför man spenderar flera timmar sittande framför en skärm? Man kan lära sig väldigt mycket om andra och även sig själv tack vare spel. Gamingvärlden är en öppen dörr för socialt umgänge, speciellt i dessa tider.

För det första kan man spela spel tillsammans med andra. Istället för att låsa in sig själv för att hindra att smitta andra, så kan man umgås genom teknik. Man måste inte fysiskt ha en person bredvid sig, men man kan fortfarande umgås.

För det andra erbjuder gamingvärlden många möjligheter till att samarbeta, tänka tillsammans, interagera genom spelet och mycket mer. I vissa spel kan det vara extremt svåra pussel som man måste klara. Ibland kan det vara lättare att göra de pusslen med någon vid din sida. Om man har någon annan vid sin sida så kan den få dig att se saker på andra vinklar.

För det tredje, så erbjuder gamingvärlden dig en känsla av samhörighet och tillhörighet. Du får umgås med likasinnade, dela intressen med andra och till och med lära dig känna personer från hela världen. Det finns miljontals olika sorters människor, alla med olika intressen och smaker, som du kan möta genom skärmen. Vissa människor man möter kan man till och med vara vänner med i flertal år.

Gamingvärlden är inte så dålig som folk får den att verka. Det finns många negativa saker, som att man till exempel blir mycket mindre fysiskt aktiv. Jag tycker inte att folk borde döma gamingvärlden för sådant. Vi borde vara mycket mer öppensinnade mot gamingvärlden.