Sevab: Vissa har systematiskt rensat förrådet på påsar

Vi har haft problem med att påsarna använts av målgrupper som inte har färgsorteringssystemet.
Skriver Kent Briby, Chef Produktion, Återvinning.

Vi har haft problem med att påsarna använts av målgrupper som inte har färgsorteringssystemet. Skriver Kent Briby, Chef Produktion, Återvinning.

Foto: Sevab

Insändare2020-10-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare ” Sevab – tänk till!” Publicerad 1/10.

Vi på SEVAB håller med dig, det är tråkigt att vi inte längre kan lämna ut påsar fritt vid våra återvinningscentraler. Det tog oss emot att ta det beslutet.

Färgsorteringspåsarna ska användas av villahushållen för att sortera hushållsavfall. Det är en service som betalas av villaägarna via renhållningstaxan. 

Vi har haft problem med att påsarna använts av målgrupper som inte har färgsorteringssystemet. Hittills har det problemet varit hanterbart, men i och med den nya skatten på plastbärkassar har efterfrågan på våra påsar ökat markant.

Vi vill förtydliga att problemet inte handlat om enstaka privatpersoner som använt dem när de går och handlar, problemet har varit att vissa systematiskt har länsat vårt förråd på påsar när vi inte haft det under uppsikt. Vi har sett påsarna användas i stor skala vid exempelvis loppisar, vi har även sett dem säljas vidare på andra orter. Det är på taxebetalarnas bekostnad och det är inte rättvist. 

Det är därför vi nu hänvisar all utdelning av påsar via posten. Det är också därför som handtagen på de svarta påsarna är öppna. 

Det är självklart viktigt att färgsorteringspåsar är lättillgängliga och användarvänliga för villaägarna. Vi jobbar på att hitta lösningar på problemet så att det blir bra för alla. Konstruktiva idéer och förslag välkomnas. 

Tills vidare vill vi tipsa om att alltid ha ett extra lager med påsar hemma för att inte riskera att stå helt utan. Om posten inte levererat inom 5 arbetsdagar, gör gärna en felanmälan på sevab.com/nyapasar. 

Hälsningar,