Skärp reglerna för kattägare

Eskilstuna 9 juli 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändaren "Man har glömt kattens naturliga liv" publicerad 26 juni.

Åke Lagerbäck romantiserar gamla tider, om sin uppväxt på landet. Han skriver helt utifrån sina egna känslor där han faktiskt glömmer verkligheten när det gäller katter. Jag citerar: 

”Vi som växt upp på landet och som kommit lite till åren lärde oss av att se den naturliga verkligheten. ”

Här finns flera problem, för det första är lodjuret Sveriges enda vilda kattdjur, alltså det enda kattdjur som förekommer naturligt i Sverige. För det andra är det just det gamla synsättet ni har, ni som kommit lite till åren som har gjort att det finns över 100 000 hemlösa katter vilket har lett till att landets alla katthem går på knäna. 

Jag tycker att den nya lagstiftningen är bra, jag skulle dock vilja ta den ännu längre för att få till ett förbud att släppa ut katter vind för våg. Kattens status måste helt klart höjas och det gör den inte av att katten får springa fritt. Och det handlar inte om att din katt plockar en fågel, det handlar om att tusentals katter slaktar hundratusentals fåglar. 

Det finns dessutom så många faror där ute oavsett om du bor på landet eller inne i stan, en katt ska inte springa fritt. Har man synsättet att en katt är fängslad när den är inomhus går det jättebra att gå ut med katten i sele. En katt behöver stimulans och har man inte möjligheten att stimulera sin katt kanske man inte borde ha skaffat den. 

Dessutom är inte katten ett arbetsredskap i form av musjägare, det kanske var så förr men det är 2020 nu och vi måste börja tänka om. Lyssna på katthemmen, lyssna på experterna och fundera även på varför den nya lagen har trätt i kraft. 
 

Mikael Ström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Efter corona-stängningen – bokhandel öppnar igen

Eskilstuna

Oklart hur bussbranden uppstod: "Hoppas på svar snart"

Fotboll

Lesly de Sa lämnar AFC – sportchefen jagar nyförvärv

Eskilstuna

Män greps på bensinstation – hade misstänkt stöldgods i bilen

Fotboll

Blytungt för United – föll mot nykomlingen

Visa fler