Slarva inte med hjälp till dem som vill lämna gängen

Foto:

Signerat2021-10-25 21:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker bör vara försiktiga med vilka ord de använder. Risken är annars att det blir onödigt mycket irritation och förvirring. Det var tydligt förra veckan när SVT intervjuade en del svenska kommunpolitiker om hur de arbetar med att hjälpa kriminella bort från gänglivet.

Det handlar om regeringens förslag på ett nationellt avhopparprogram. Det är punkt 33 av regeringens 34 punkter mot gängkriminalitet. När justitieminister Morgan Johansson (S) tog upp denna punkt förra månaden var det inte längre något prat om ett program. Men någon egentlig skillnad mot grundförslaget är det inte frågan om. Polismyndigheten, Kriminalvården och ett par andra myndigheter fick i stället i uppdrag att förstärka och utveckla arbetet med stöd till avhoppare från kriminella gäng och våldsbejakande extremistmiljöer. 

I praktiken innebär det att myndigheterna ska samla kunskap och metoder för att sedan dela med sig av dem till avhopparverksamheter runt om i Sverige. Det är fortfarande kommunernas egna lokala program för gängavhopp som arbetet ska utgå ifrån. 

Men i SVT-reportaget är en del kommunpolitiker missnöjda. Vissa vill se mer pengar från staten. Andra har väntat sig ett nationellt ansvar för avhopparna. Allt detta avfärdade Morgan Johansson (S) som missförstånd i en intervju med SVT. Så kan det vara. Men han reflekterade inte över att ordvalet ”nationellt avhopparprogram” kan ha förvillat.

Att kommunerna fortsätter det operativa arbetet är i grunden en klok idé. Även om det skiljer sig mycket mellan kommuner om och hur de jobbar med frågan är det ofta i dessa verksamheter som kompetensen och utarbetade planer finns. Stöd till avhoppare är ett viktigt arbete som behöver bli effektivare och som fler kommuner bör börja med. Varför en statlig motsvarighet hade klarat det bättre är oklart.

Viktigare är att den erfarenhet och kunskap som samlats i en del kommuner kommer till nytta på fler håll i Sverige. Mindre kommuner med små resurser kan på olika sätt hitta gemensamma lösningar med grannkommuner. Det kan i en del fall också vara nödvändigt för staten att skjuta till pengar.

Organiserad kriminalitet ska tryckas undan. För att det ska gå måste det finnas verkligt stöd för dem som vill lämna denna brottslighet bakom sig.