"Vår grundvärderingen om våra äldre måste ändras"

Ska vi ändra på något i framtiden vad gäller våra äldre, så är det vår attityd och grundvärdering om våra äldre. Hur viktiga är vi? Skriver insändarskribenten.

Ska vi ändra på något i framtiden vad gäller våra äldre, så är det vår attityd och grundvärdering om våra äldre. Hur viktiga är vi? Skriver insändarskribenten.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2020-07-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sorgligt att så många av våra äldre i Sverige har dött för tidigt och i onödan. Det är min absoluta sanning i livet att ska man förändra något i livet eller i samhället, behöver man gå till botten med vad orsaken är, vad det egentligen handlar om. När det gäller skandalerna på våra äldreboenden nu i coronatider har jag läst och tagit del av hur många orsaker vi tror det handlar om. Det sägs handla outbildad personal, timanställda personal och vikarier. Det handlar om brister i rutiner med mera.

Enligt flera äldreforskare blottar vårt samhälle många brister inom äldreomsorgen. Brister som inte på något vis är någon nyhet utan har pågått och funnits många år. 

Vän av ordning och vän av äldre frågar sig ängsligt. Hur är det möjligt att våra styrande i Sveriges långa land låter detta få pågå. Inte en enda människa jag träffat under coronapandemin har underlåtit sig att uttrycka sin ilska och avsky för hur vi behandlar våra äldre i Sverige. 

På stan har jag har mött synpunkter som; "Det är skamligt för Sverige, vilken brist på respekt, skäms Sverige!" Jag har sett rubriker som; ”Corona blottar bristerna inom vård och omsorg.” Någon har sagt; ”Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli så här". Men hallå! Det räcker tydligen inte att veta att man står inför en katastrof.

Jag tror inte kommunernas sparkrav är orsaken. Inte heller orsaken som Läkartidningen för fram; ”Felaktig organisation grund till tragedin inom äldrevården” Så vad är orsaken till att mellan 80-90 procent av alla döda är över 70 år. 

Din attityd, din uppfattning och grundvärdering är det som ligger till grund för allt du tänker, känner och gör. Det är där allt börjar. Så snälla alla styrande i kommuner och regioner. Ska vi ändra på något i framtiden vad gäller våra äldre, så är det vår attityd och grundvärdering om våra äldre. Hur viktiga är vi?