Varför inget om mordet i papperstidningen?

Insändarskribenten tycker att nyhetsartiklarna om mordet i Nyfors skulle varit med i tidningen på fredagen. Chefredaktör Eva Burman förklarar anldningen till att de publicerades på lördagen.

Insändarskribenten tycker att nyhetsartiklarna om mordet i Nyfors skulle varit med i tidningen på fredagen. Chefredaktör Eva Burman förklarar anldningen till att de publicerades på lördagen.

Foto: Niklas Holm

Insändare2020-09-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I torsdags sköts en ung pojke i Eskilstuna. Ett illdåd med högsta prioritet för en lokaltidning att rapportera om i det heta nyhetsläget nu om gängkriminalitet. Hur gjorde EK? Jo väntade till lördagen med att få med det i papperstidningen. Larmet till polisen kom klockan 19.51 på torsdagen efter skottlossning mitt i Nyfors. Fredagstidningen hade inte ett ord om händelsen. Eskilstuna-Kuriren har upphört att vara nyhetstidning för händelser efter kontorstid. Det har tidigare inte minst sportintresserade fått erfara, då resultat och kvällsmatcher refereras två dagar senare.

Sällan har uttrycket dead line fått mera symbolisk betydelse, än EK:s sätt att döda sig själv som aktuell tidning genom att stänga butiken redan innan kvällsmat.

Dags att göra om EK till veckotidning!

Tempus Fugit

Svar:

Tack för insändaren. Det är en stor utmaning för Eskilstuna-Kuriren att möta fallande annonsintäkter och ökande kostnader samtidigt som vi ska leverera relevant lokaljournalistik med en minskad personalstyrka. Men vi kämpar på. Vi har tvingats byta tryckeri för att minska kostnaderna för koncernen. Det betyder betydligt tidigare pressläggning. 

I detta fall med skjutningen hann vi inte få med detta i papperstidningen helt enkelt. 20.37 på torsdagen blev skjutningen offentliggjord från polisens sida. Då fanns inte mycket att skriva om. Inte mer än en rubrik i så fall, då omständigheterna kring fallet inte var kända för oss förrän betydligt senare än sista sida ska vara i tryckeriet, vilket för nyhetssidor är 21.00. Då ska man veta att det tar tid att skriva en artikel, redigera sidan och skicka den till Akalla. Då räcker inte 20 minuter långt. Däremot lade vi ut händelsen i våra digitala kanaler löpande från det att larmet kom och har så fortsatt. Dygnet runt. 

Vad gäller sportresultat är det samma problem där, vi hinner inte få med allt i print, med däremot livesänder vi nu mer och mer sport i våra kanaler. Vi har köpt rättigheterna att sända alla divisioner i fotboll från division 1 och nedåt i hela Sörmland. Och vi har anställt två livereportrar som ska sända. Med andra ord blir det ännu bättre för våra prenumeranter när de kan se fotbollsmatchen direktsänd. Det slår vilket referat som helst i en papperstidning. Så nej, EK blir ingen veckotidning. Vi kommer fortsätta leverera nyheter dygnet runt, året om. Precis som idag.

Med vänlig hälsning

 Eva Burman

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Eskilstuna-Kuriren

Södermanlands Nyheter

Katrineholms-Kuriren