Värna de gode männens ideella engagemang

Ibland kan människor behöva stöd när det kommer till pengar och vårdkontakter.

Ibland kan människor behöva stöd när det kommer till pengar och vårdkontakter.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Ledare2021-05-10 19:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Vissa människor kan behöva stöd i kontakt med myndigheter, vård, bank eller för att reda ut sin ekonomi. Kommunens överförmyndare kan då i en del fall utse en god man. 

Dessa ställföreträdare kan delta i vårdplanering, bistå så att man får de insatser och bidrag man behöver och hjälpa till när räkningar ska betalas. Det ställer krav på ett gott ekonomiskt sinnelag, samarbetsförmåga och en stark vilja att göra rätt.

I Sverige bygger systemet på ideellt engagemang, där arvode betalas ut. Och även om det emellanåt uppmärksammas att enskilda gode män misskött sitt uppdrag är det klokt att bibehålla en ordning där detta engagemang uppmuntras. Dessutom: de förslag som då och då dyker upp om att göra om rollen till en tjänstemannanställning skulle ge ett dyrt system. 

Förra veckan ramlade utredningen ”Gode män och förvaltare – en översyn” ner. Den innehåller en mängd förslag som var för sig behöver noggrant funderas över. Men huvudlinjen är klok: Det ideella systemet ska behållas. Människor som behöver ställföreträdare ska skyddas från utnyttjande, och deras ställning stärkas.

Några av sakerna borde redan vara på plats. När människor med gode män drar tillbaka sitt samtycke ska godmanskapet upphöra. Så är det inte alltid i dag. Krav på någon form av årsredogörelse för ekonomi och annat bör också finnas. Överförmyndare runt om i Sverige måste dessutom bli mycket bättre på att ge information om vad det innebär att ha en god man.

Kommuner ska redan i dag erbjuda utbildning för nya gode män. Men på många håll är dessa utbildningar frivilliga, och allt för få deltar. Innehållet och kvaliteten i kurserna varierar också mycket. 

Därför föreslår utredningen att en ny statlig myndighet ska utforma och tillhandahålla obligatorisk utbildning för de gode männen. Huruvida en ny myndighet bör startas kan diskuteras. Men ansatsen är rätt. Samtidigt får inte kunskapskraven vara så höga att de kommuner som redan i dag har svårt att rekrytera folk till uppdragen får det ännu svårare.

Förslaget att ge den nya myndigheten ansvar för ett nationellt ställföreträdarregister bör också övervägas. Ibland är det så att gode män tar på sig fler uppdrag än de klarar av och hinner med.

Det löpande lärandet ska inte heller underskattas. Forum för gode män att diskutera problem med varandra kan göra mycket för att höja kompetensen. Där det i dag inte finns bör det startas. 

Att tilldela någon en god man är ett stort ingripande i personers liv. De som tar på sig detta ansvar får insyn i människors personliga livsförhållanden. Därför är det viktigt att alla andra alternativ uttömts innan godmanskap blir aktuellt. Det kan till exempel handla om olika insatser från socialtjänsten. Myndigheter ska göra vad de kan för att ge stöd och råd. Men utgångspunkten måste vara att var och en har makt över sitt liv.