Vi har folkbildat i 100 år och kan göra det i 100 till

Knypplingskurs hos Studieförbundet vuxenskolan.

Knypplingskurs hos Studieförbundet vuxenskolan.

Foto: Erika Oldsberg/TT

Debatt2020-09-22 05:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 24 september 1920 kallade Eric Carlsson sina kamrater i Slöinge, Halland, till den första studiecirkeln, ”Fria tankars hem”. Namnet hittade brodern Rudolf på och målet var att deltagarna skulle tänka själva och att de skulle tänka fritt. Detta var startskottet för Studieförbundet Vuxenskolan och studiecirkeln i landsbygdsrörelsen. 

Studiecirkeln har varit och är en fantastisk möjlighet till hur vi med små medel kan träffas för att lära, reflektera och debattera. Genom studiecirklarna har föreningar gett människor runt om i vårt land, tillgång till bildning. Studiecirkeln har möjliggjort att den enskilda människan att skaffa sig kunskaper i språk, ekonomi, vardagsjuridik, samhällskunskap, musik, föräldraskap, motorsågsarbete, miljökunskap och mycket, mycket mer.  

Studiecirkeln handlar också om det goda samtalet. Oavsett om samtalet förs i organiserad form, fysiskt eller digitalt. Ämnet är i det sammanhanget inte det viktiga. Samtalet, mötet mellan människor, är det viktiga som bygger tillit, förståelse och förutsättningar för utveckling av vårt samhälle. När nu pandemin har drabbat världen och begränsat såväl föreningslivet som kulturen och folkbildningen att mötas, har vi berövats det mest grundläggande – den sociala gemenskapen. Gemenskapen som skapas när människor möts, när människor delar med sig av kunskap, engagemang och erfarenheter.  

Men vi ser också många exempel på möten och sammankomster som utvecklats till nya tillgängliga former eller digitaliseras. Såväl studiecirklar i musik och hantverk som föreningsårsmöten och politiska samtal. Vi har sett kultur nedanför balkongerna på äldreboenden eller utomhusföreläsningar. 

Det har nu gått 100 år sedan bröderna Carlsson höll sin första studiecirkel i köket på deras gård i Gåsaboda i Slöinge. Då var det kyrkan som med sin konservativa hållning var en begränsande kraft. Nu är det andra krafter och problem som utmanar oss, men studiecirkeln står fortfarande stark.  

Den står stark som metod – där alla kommer till tals och får dela sitt engagemang och sin kunskap med varandra, som form – där såväl företagsekonomi, musik som vardagssvenska får plats, och inte minst, nära dig. Var du än bor finns något av SV:s över 200 kontor eller uppemot 20 000 cirkelledare redo.  

Vi är övertygade om att vi ska fortsätta i minst 100 år till! Tillsammans driver vi utvecklingen av engagemang, bildning och demokrati – i hela landet. 

 
Ulrika Heie
Ordföranden Studieförbundet Vuxenskolan 

Hans Paulin
Ordförande, Studieförbundet Vuxenskolan Sörmland