En återkomst för mer kultur till fler

Miljöpartiet och Socialdemokraterna gick till val på att satsa på mer kultur till fler. Nu blir de löftena verklighet.

9 december 2015 05:00

Nästa år blir vi alla 359 miljoner kronor rikare. Att satsa på att göra kulturen tillgänglig för fler är nämligen en investering i hela vårt samhälle.

De satsningar som den rödgröna regeringen gör i samarbete med Vänsterpartiet innebär att fler barn och unga får chansen att pröva på olika instrument eller att stå på en scen. Fler människor får råd att besöka våra gemensamma museer när det blir fri entré och samlingarna sprids över hela landet. Fler kulturskapare får också en chans att leva på sitt professionella arbete, exempelvis höjs biblioteksersättningen till författare.

Vi satsar på kulturverksamheter i vissa bostadsområden under 2016–2018. Satsningens innehåll ska utgå från de boendes behov och önskemål och präglas av brett medborgarinflytande. För nästa år uppgår satsningen till 50 miljoner kronor.

För oss är det en gemensam vision att kulturen inte bara ska vara något som några få kan kosta på sig. För att vi ska kunna ha ett levande kulturliv i Sverige behöver vi ge fler människor chansen att utöva och ta del av kultur.

Den rödgröna regeringen vill därför satsa 100 miljoner kronor på sänkta avgifter och öka kvaliteten i kultur- och musikskolan. Det ska ge fler barn och unga möjligheten att pröva på och utveckla sina egna kulturintressen. När den svenska musikproducenten Max Martin fick frågan om nyckeln till sin framgång så svarade han den kommunala musikskolan.

Vi återinför nu fri entré på statliga museer som genomfördes 2005-2006, en reform som den borgerliga regeringen avskaffade 2007. Fri entré-reformen som uppgår till 80 miljoner kronor, är en viktig tillgänglighetsreform – alla ska ha tillgång till vårt gemensamma kulturarv.

Utöver allt detta lägger vi mer pengar till regional kultur i hela landet, kultur i förskolan och satsningar på biografer i glesbygden.

Allianspartierna säger nej till alla dessa insatser. Om de hade fått bestämma skulle de skära ner satsningar på kulturen med upp till 640 miljoner kronor.

Det är i förslaget till statsbudget som politiken går från ord till handling. Allt det som politiker talar om som viktigt blir upp till bevis när det gäller att fördela våra gemensamma tillgångar. Vilka investeringar, vilka prioriteringar är man beredd att göra? Hur viktig är kulturen?

Miljöpartiet och Socialdemokraterna gick till val på att satsa på mer kultur till fler. Nu blir de löftena verklighet. I den turbulenta tid vi lever i är det extra viktigt att hävda kulturens plats, kraft och betydelse.

2016 kan bli en återkomst för en kulturpolitik som ger mer kultur till fler.

Alice Bah Kuhnke

Kultur- och demokratiminister (MP)

Gunilla Carlsson

Vice ordförande riksdagens kulturutskott (S)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa