Bygg inte bort Skogsängens idrottsplats

Tillgången på stadsnära grönområden för rörelse, lek i gröngräset och föreningsdriven idrott är viktig. Detta måste politiker och tjänstemän se.

Tillgången på stadsnära grönområden för rörelse, lek i gröngräset och föreningsdriven idrott är viktig. Detta måste politiker och tjänstemän se.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Debatt2021-02-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1946 såg Riksidrottsförbundets dåvarande ordförande, Prins Gustaf Adolf, till att Eskilstuna Södra FF röstades in i RF-familjen. 75 år senare kan jag konstatera att politiker och tjänstemän, varav flera tycks sakna grundläggande kunskaper om ungdomsverksamhet och Skogsängens IP:s funktion och betydelse, gör sitt bästa för att sänka Prinsens lag genom att vilja förvandla stora delar av Söders stadsnära idrottsplats – vår hemmaarena, till betong och asfalt.

Det är dock inte första gången. 2009 föreslogs en stormarknad på Skogsängens IP. Planerna stoppades klokt nog av våra politiker efter massiva protester från bland annat idrottsrörelsen. Nu är det dags igen i form av en stor grundskola med plats för över 1 000 barn. Och detta i ett område där den tidigare skolan byggts om till bostäder. 

Eskilstunas barn ska inte behöva drabbas av vuxnas kortsiktiga lösningar och tillkortakommanden. Det är dessutom direkt stötande att ställa två viktiga barnintressen mot varandra: idrott mot skola. Det känns surrealistiskt att i dessa tider behöva försvara behovet av stadsnära grönområden för rörelse, lek i gröngräset, föreningsdriven idrott och integration. 

Nya fotbollsplaner på andra platser är inget bra alternativ, vi som är verksamma inom breddfotbollen vet hur viktigt det är med sammanhållna planer. Områdets barn ska även fortsättningsvis kunna springa ned från miljonprograms- och villaområden, sparka spontanfotboll och delta i föreningsdriven idrott. 

Skogsängens IP är inte bara kittet som binder ihop bostadsområden som Viptorp, Skogsängen, Snopptorp, Söder och Odlaren, det är en mötesplats för människor från hela världen – en oas som inte får byggas bort.

Planerna på att omvandla delar av idrottsplatsen till ett område för samhällsservice finns med i förslaget till reviderad översiktsplan som är ute på granskning. Översiktsplanen, som finns på kommunens hemsida, är svåröverskådlig. Det har också visat sig svårt att få klara besked av ansvariga tjänstemän. 

En konspiratoriskt lagd person hade kunnat få för sig att det rör sig om ett medvetet undanhållande, men jag väljer att tro att bristen på besked handlar om att översiktsplanen är allt annat än överskådlig och att våra lokala politiker och tjänstemän är vilsna och behöver vägledning i brist på karta och kompass.

Politiker och tjänstemän, stoppa förslaget i sin linda! Leta upp en annan plats att bygga skola på. Det sägs ofta att alla vägar ska hållas öppna, men det är struntprat. En del vägar ska hållas stängda för alltid. Det här är ett sådant exempel. Skogsängens IP ska utvecklas till gagn för dagens och morgondagens barn och unga, inte stadsplaneras till oigenkännlighet.

Mikael Jeppe
Ordförande Eskilstuna Södra FF